Finska anarkister stoppade i morse en del av busstrafiken i Helsingfors. De skanderade slagord mot kapitalister och delade ut rulltårta.

Det skriver Hufvudstadsbladet och det handlar om en aktion till stöd för de offentliganställdas proteststrejk. Det är facket JHL som står bakom strejken och den är en protest mot bolagisering av en del av Helsingfors verksamhet.

Bussarna, som anarkisterna stoppade under en tid, är extrainsatta som ersättning för metron som står stilla till följd av strejken. Polisen grep minst tio av anarkisterna.

Stadsstyrelsen i Helsingfors diskuterade igår bolagisering av det egna affärsverket Palmia, som sysslar med fastighets-, städnings- och säkerhetsservice. Beslut kommer att tas nästa måndag.

Transportfacket AKT har meddelat att de ställer upp på proteststrejken och att fackanslutna förare inte kör de extrainsatta bussarna.

Hufvudstadsbladet berättar att man sett AKT-are vid extrabussarna. Enligt tidningen såg de arga ut och filmade och fotograferade bussarna som avgick.

 

LÄS OCKSÅ: