Nu inleds S-ledaren Stefan Löfvens ödesvecka. På fredag ska han rapportera för talmannen Per Westerberg om förutsättningarna för en S-ledd tvåpartiregering tillsammans med Miljöpartiet, och om han bedömer att den regeringen kan få igenom en budget i riksdagen senare i höst.

I går uppgav Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner i SVT:s Agenda att hans parti — efter avslöjandet i veckan att ryska plan flugit över svenskt luftrum — att berett att diskutera den känsliga försvarsfrågan.

Miljöpartiet gick till val på minskade anslag till försvaret, medan Alliansen och Socialdemokraterna vill öka anslagen.

I fredags träffade Stefan Löfven företrädarna för Alliansen och då stod det klart Allianspartierna är öppna för samarbete i enskilda frågor med en ny rödgrön regering.

Kravet är att S-ledaren står fast vid ingångna uppgörelser om försvar, migration och friskolor.