datastrul

Flera miljarder om året, det är kostnaden för strulande IT-system i kommuner och landsting enligt fackförbundet Vision. I snitt förlorar tjänstemännen 26 minuter om dagen på datastrul.

Det är många anställda som dagligen svär, drar trötta suckar eller blir rejält arga när datorn inte gör som de tänkt. En ny rapport från tjänstemannafacket Vision och TCO Development visar att strulande IT-system är ett vanligt problem för Visions medlemmar. Strulet skapar inte bara frustration utan också stora kostnader för arbetsgivarna.

1 400 av Visions medlemmar har deltagit i undersökningen och i genomsnitt förlorar de 26 minuter om dagen på IT-strul, vilket ger nästan elva timmar i månaden. Med en snittlön på 27 500 kronor i månaden förlorar arbetsgivarna sammanlagt 30,5 miljarder kronor på ett år i lönekostnader för de anställda i undersökningen, enligt Visions beräkningar.

Om siffrorna överförs till samtliga tjänstemän i kommuner, landsting och regionen handlar det om miljardbelopp.

– Det är svindlande summor vi talar om. Miljarder kronor slösas årligen bort på IT-system som inte svarar upp mot behoven. Det här är tid och resurser som arbetsgivarna kan använda till att vidareutveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och ge ännu bättre service till medborgarna, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision i en kommentar till undersökningen.

Facket föreslår att medarbetarna ska få mer inflytande över IT-systemen i allt från planering till utveckling. Den digitala kompetensen hos medarbetarna ska synliggöras och belönas.

Dessutom vill Vision se IT-skyddsronder, som avslöjar problemen och gör det möjligt att snabbt åtgärda de brister i datasystemet som annars stjäl både medarbetarnas tid och deras goda humör.