Nasser Sheiken. Foto: Janerik Henriksson

Nasser Sheiken. Foto: Janerik Henriksson

I Stockholms innerstad finns inte många slitna bakgator kvar. Området runt Klara kyrka, nästgårds med Centralstationen, är ett undantag. Häromkring samlas blandmissbrukare, soppkök, tiggare, diakoner, hemlösa och denna morgon en trumpetare. Hit får också den som glömt något på en tunnelbana, ett pendeltåg, en buss eller en spårvagn i huvudstaden bege sig för att stilla sin inre oro.

Varje månad kommer mellan 25 000 och 30 000 föremål in hit till hittegodset.

– Folk kan ringa och säga: Jag ser bussen rulla iväg med min plånbok. Har ni fått in den?

Nej, så fungerar det inte, säger Nasser Sheiken som jobbar här sedan fem år tillbaka. Dels är det fysiskt omöjligt. Dels har han och hans kolleger ingen direktkontakt med förare. En vanlig måndag får de ta emot drygt 500 telefonsamtal. Att leda alla till rätt bussförare som i sin tur kör för fyra olika entreprenörer, ja, räkna själv.

Mellan åtta och tio dagar får kunder räkna med att det tar för det förlorade föremålet att komma hit. Om det kommer. Men glömmer man något på tunnelbanan går det oftast snabbare eftersom det är samma bolag som sköter hittegodset.

I lokalerna hänger rader av borttappade kläder, gympapåsar, väskor, lådor med glasögon, mobiltelefoner, en fälttelefon, mediciner, använda sprutor och rum fyllda med barnvagnar, kryckor och rullatorer.

– Vi använder alltid skyddshandskar när vi går igenom en jacka eller en väska, säger Nasser samtidigt som han slänger en nappflaska i metall eftersom den innehåller mjölk. Allt som kan ruttna slängs.

Även vapen kommer. Vid ett tillfälle gick chefen till polisen med ett vapen. Det var nära att han åkte fast. Vapen får inte bäras. I stället måste polisen komma hit och hämta dem. Skansen kommer för ”föremål” som sköldpaddor, ormar och råttor. Och det som inte hittar någon ägare alls efter 90 dagar går till hjälporganisationer.

Men 80 procent av det som registreras återfinner sin ägare. Allt som går att spåra spåras. Simkort plockas ut ur varje kvarglömd telefon och rätt telefonbolag kontaktas för att hitta ägaren. Men är det en ny modell på gång av en smart telefon är det inte alltid ägaren vill hitta sin gamla telefon. Inte sällan dyker också större elföremål upp. Som tv-apparater. Vid tunnelbanestationer i villaområden kommer en del elskrot in. Sådant som återvinningsstationer har börjat ta betalt för att ta emot.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.