Samförståndet som skulle råda efter att skyddsombuden på Luleå renhållning känt sig trakasserade blev kortvarigt. I går fick ett av ombuden sparken.

Efter flera förhandlingar med facket avskedade Luleå kommun i går skyddsombudet Thord Backman som jobbade i kommunens renhållningsbolag, uppger tidningen Transportarbetaren. Han hade varit anställd i kommunen i 36 år och haft flera fackliga uppdrag. Facket är mycket kritiskt till kommunens agerande.

– Arbetsgivaren har inget konkret att komma med. Vi anser att det inte finns grund för avskedet, säger Olov Wiklund, ombudsman på Transport i Luleå till Transportarbetaren.

Thord Backman och hans skyddsombudskollega Jan Karlsson, hade varit i konflikt med Luleå renhållning förut. Tidningen Arbetet har tidigare berättat om hur de blivit trakasserade av sin arbetsgivare när de påtalade arbetsmiljöproblem.

I stället för att få en påskrift på den framställan om arbetsmiljöåtgärder de gick till sin chef med, blev de kallade bakåtsträvare, rättshaverister och bittra fiender till bolaget. Chefen hotade också med åtgärder som att skyddsombuden skulle förlora sina jobb, enligt den anmälan de gjorde till kommunrevisionen.

Efter centrala fackliga förhandlingar enades dock parterna om en uppgörelse i februari i år. Den innebar att cheferna och skyddsombuden skulle gå en gemensam arbetsmiljöutbildning. Skyddsombuden fick även ekonomisk ersättning och både företaget och skyddsombuden skulle be varandra om ursäkt för det som varit.

Men samförståndet blev kortvarigt. För några veckor sedan varslades Thord Backman om avsked, och i går fick det skriftliga beskedet.

– De kan ju inte sparka mig för att jag agerat som facklig, säger han. Arbetsgivaren försöker påvisa andra saker om mig, säger han till Transportarbetaren.

Facket ogiltigförklarade omedelbart avskedet och nu väntar åter förhandlingar mellan Transport och företaget.