Fight-Club-Brad-Pitt

Inför valet gjorde Aftonbladets nöjesredaktion en enkät bland partiledarna om deras nöjes­vanor. De fick bland annat svara på vilka som var deras tre favoritskivor, den bästa konsertupplevelsen och vilken bok som betytt mest för dem. Svaren fick en knappast att ramla av stolen, men gav vissa nya inblickar bakom de korrekta fasaderna.

Mest finsmakad är Sjöstedt som nämnde Nina Björk, Kaurismäki och den amerikanska punkgruppen Dead Kennedys. Som vanligt stack Hägglund ut i den borgerliga kvartetten genom sitt genuina kulturintresse. Han gillar Elvis Costello, Graham Greene och den mediekritiska filmen Välkommen Mr Chance med Peter Sellers i huvudrollen.

Den som lyfte fram Bibeln var i stället Åkesson.

Men den ende av partiledarna som nämnts i spekulationerna om vem som blir ny kulturminister är Gustav Fridolin, och att man i sådant fall slår ihop kulturdepartementet och utbildningsdepartementet.

I enkäten uppger han Fight club med Brad Pitt som favoritfilm. Historien är en uppgörelse med såväl mansrollen som slit-och-släng-samhället. Filmens huvudkaraktärer känner sig aldrig så vid liv som när de får puckla på varandra.

Med tanke på det parlamentariska läget kan det säkert behövas en dos Fight club-mentalitet inför kommande förhandlingar.