Den spanske premiärministern Mariano Rajoy blandar sig nu i den skotska folkomröstningen om självständighet.

En skotsk självständighet vore en katastrof och skulle kunna leda till en fördjupad ekonomisk kris och EU:s sönderfall.

Mariano Rajoy skräder inte orden då han talar om morgondagens folkomröstning i Skottland.

Inför parlamentet i Madrid vädrade den konservative premiärministern sin oro och ansåg att alla EU-ledare borde vare bestörta på tanken över ett självständigt Skottland som enligt honom kan behöva vänta flera år på att gå med i EU, rapporterar brittiska tidningen The Guardian.

Men bakgrunden till kritiken är att Rajoy oroas över utvecklingen i sitt eget land. I Katalonien planeras en folkomröstning i november där frågan väntas bli ifall de ska lämna Spanien eller inte.

Ett självständigt Skottland skulle kunna smitta av sig på Spanien.

De skotska fackförbunden tycker olika i frågan om självstyre och den fackliga centralorganisation STUC är neutrala i frågan.

– Vi har gott om medlemmar på båda sidor och det är svårt för en fackförening att ta ställning till frågor som har med nationell identitet att göra. Vår uppgift är hantera frågor som rör arbetsplatsen, det är ju därför man är med i facket, sa Dave Moxham, vice generalsekreterare i Skottlands fackliga centralorganisation STUC till Arbetet för två veckor sedan.

Folkomröstningen i Skottland

Skottland håller folkomröstning den 18 september om frågan ”Ska Skottland vara ett självständigt land?”. Röstberättigade är i princip samtliga som bor i Skottland och fyllt 16 år, inklusive knappt en halv miljon invånare som är födda i övriga Storbritannien. Totalt har 4,2 miljoner invånare registrerat sig för att rösta – 97 procent av alla röstberättigade.

Vallokalerna håller öppet mellan klockan 07 och 22 (08–23, svensk tid) varpå samtliga som fortfarande köar vid stängningstid har rätt att rösta. De första delresultaten väntas från klockan 04 natten till fredagen, med ett färdigt slutresultat framåt 07.30. (TT)