Kommunalrådet Roland Halvarsson utanför Folkets hus i Degerfors. Folkets hus var en av valfrågorna som förde V till makten 2010. Foto: Conny Sillén

Kommunalrådet Roland Halvarsson utanför Folkets hus i Degerfors. Folkets hus var en av valfrågorna som förde V till makten 2010. Foto: Conny Sillén

 

Vänsterpartiet har styrt Fagersta i 16 år, de tolv senaste med egen majoritet. Nu är det slut. V backade från 55,6 till 29,7 procent av rösterna i kommunvalet. Numera är Degerfors Vänsterpartiets starkaste fäste med 44,2 procent av rösterna i kommunvalet – minus 6,4 procent.

stighenrikssonfagerstaliten– Vi har gjort ett katastrofval. Rimligen har vi inte levererat det som medborgarna uppskattar eller haft de bästa idéerna för framtiden. Jag säger grattis till Socialdemokraterna som gör ett formidabelt val, säger kommunalrådet Stig Henriksson (V).

Valresultatet innebär att Socialdemokraterna får 14 mandat i fullmäktige mot elva för Vänsterpartiet. Tillsammans har partierna 25 av 35 mandat.

Stig Henriksson avgår efter 16 år. Nästa kommunalråd blir en socialdemokrat. Stig Henriksson tänker inte sitta kvar i kommunstyrelsen.

– Helst vill jag lämna politiken helt och hållet – mycket av respekt för dem som tillträder. Det är inte roligt att dras med ett gammal spöke som talar om hur saker och ting ska skötas. Samtidigt är vi är ett litet parti som har haft en stor motgång. Det känns inte helt rätt mot partiet att säga: ”Nu får ni klara er bäst ni kan”. Någon roll ska jag väl ha, men den ska vara mer tillbakadragen.

Han räknar med att S och V kommer att samarbeta, antingen formellt eller i praktiken. Organiserat samarbete betyder stabil majoritet. Å andra sidan blir det inte mycket till debatt om 75 procent av politikerna står bakom alla förslag till fullmäktige.

Stig Henriksson har hyllats från höger till vänster. Han var nyinflyttad när han valdes till ordförande för dåvarande VPK i Fagersta 1980. Då var partiet minst i fullmäktige. 1998 blev partiet störst i Fagersta med 44 procent av rösterna.

Vänsterpartiet, under de första fyra åren i koalition med de borgerliga, tog över ett konkursbo. Under 16 år av vänsterstyre har Fagersta fått ordning på ekonomin. Skatten har sänkts sju gånger. Gamla skulder är betalda.

– Mellan 1970 och 2000 hade befolkningen minskat med 30 procent. Perioden därefter har varit väldigt lyckosam. Fagersta är en av de kommuner där folkmängden ökar mest. Numera har vi ett positivt födelsenetto. Det är en följd av invandring, konstaterar Stig Henriksson.

Sverigedemokraterna ökade till 12,6 procent i Fagersta.

– Vi har fått ett samhälle där allt fler har skäl att vara oroliga. Det är synd att rikspolitiken inte sysslar med de frågorna. Det räcker inte med proklamationer och fackeltåg för att bekämpa SD. Det måste till en politik som gör att människor kan känna sig trygga.

I Degerfors gjorde Vänsterpartiet ett succéval 2010 med löften om att rädda byskolorna, bevara Folkets hus och rusta upp Stora Valla. Trots en tillbakagång i år fick V 42,2 procent i kommunvalet. Därmed är Degerfors rödast i Sverige.

– Vi tar förstaplatsen, men det är ledsamt att det beror på att Vänsterpartiet går tillbaka så kraftigt i Fagersta, tycker kommunalrådet Roland Halvarsson.

Vänsterpartiet har styrt Degerfors tillsammans med Miljöpartiet. Det räcker inte för majoritet nästa mandatperiod. Socialdemokraterna gick framåt. Tillsammans har S och V en gigantisk majoritet, men ömsesidig misstänksamhet stoppar samarbete.

– Degerfors är en klassisk bruksort. Här har socialdemokrater och kommunister konkurrerat sedan 1917. Misstron hänger kvar till viss del, säger Roland Halvarsson.

Stig Henriksson är 59 år. Han är tjänstledig, men vet att han blir uppsagd när han går tillbaka till sitt gamla jobb som sjukgymnast.

– Efter 16 år som kommunalråd har jag en kudde att landa på. Jag är privilegierad jämfört med många andra som har någon som helst trygghet. Jag är morgonpigg så jag kan dela ut tidningar. Det passar en man med min läggning.

Partiernas starkaste fästen

Varken Degerfors (8,0%) eller Fagersta (6,5%) är något av Vänsterpartiets starkaste fästen i riksdagsvalen. Kommunvalen säger mer om de lokala politikernas popularitet än om var väljarna står ideologiskt.

 

Här är partiernas starkaste och svagaste fästen i riksdagsvalet:

V: Pajala 17,7%, Sorsele 13,5% och Malå 13,5%. Svagast: Vellinge 1,0%, Lomma 1,3% och Danderyd 1,3%.

S: Munkfors 59,1%, Kalix 55,9% och Hagfors 55,3%. Svagast: Danderyd 6,9%, Lidingö 11,1% och Vellinge 12,0%.

MP: Lund 12,2%, Stockholm 11,1% och Uppsala 10,4%. Svagast: Norsjö 1,2%, Dorotea 1,6% och Arvidsjaur 1,6%.

FI: Stockholm 7,2%, Göteborg 6,4% och Umeå 5,9%. Svagast: Storfors 0,5%, Norsjö 0,6% och Örkelljunga 0,7%

SD: Sjöbo 30,0%, Bromölla 27,9, Hörby 27,4%. Svagast: Danderyd 5,3%, Umeå 5,6% och Täby 6,4%.

M: Danderyd 49,8%, Vellinge 48,4% och Täby 45,3%. Svagast: Dorotea 6,9%, Älvsbyn 8,1% och Överkalix 8,3%.

KD: Mullsjö 17,1%, Öckerö 17,0%  och Sävsjö 15,4%. Svagast: Överkalix 1,2%, Bräcke 1,3% och Jokkmokk 1,3%.

FP: Danderyd 12,0%, Lidingö 11,7% och Täby 11,3%. Svagast: Strömsund 1,1%, Ragunda 1,2% och Ånge 1,4%.

C: Robertsfors 17,2%, Ydre 16,4% och Berg 15,8%. Svagast: Gällivare 1,8%, Jokkmokk 2,4% och Fagersta 2,5%.