Transport har sagt upp löneavtalet för 2 800 medlemmar i hamnarna till den 1 april nästa år. Huvudorsaken är ekonomin i den partsgemensamma pensionsstiftelsen Portside, skriver Transportarbetaren.

Transport vill att arbetsgivarna ska sätta av mer pengar till stiftelsen. Fler hamnarbetare har sökt och fått pension i förtid. Dessutom sänktes arbetsgivarnas avgift 2010. Därmed har stiftelsens ekonomi gröpts ur. Portside har skrivit till både Transport och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och begärt höjda premier.

Per Helgesson, förhandlingschef i Sveriges Hamnar, räknar med att det ska gå att komma överens. Han säger till Transportarbetaren att det antingen krävs höjda premier eller ett smalare nålsöga, så att bara hamnarbetare som riskerar att få sparken ska kunna ta ut pensionen.