Senast Roger Mogert var med och styrde infördes Vita jobb i Stockholm. Nu tar de rödgröna över igen efter åtta år. Ett av de första besluten blir att införa Vita jobb på nytt.  Foto: Fanni Olin Dahl

Senast Roger Mogert var med och styrde infördes Vita jobb i Stockholm. Nu tar de rödgröna över igen efter åtta år. Ett av de första besluten blir att införa Vita jobb på nytt. Foto: Fanni Olin Dahl

 

Innan året är slut ska Vita jobb-modellen införas både i Stockholm och Malmö. Det är en följd av valresultatet. De rödgröna sitter kvar i Malmö och tar över i Stockholm efter åtta år.

– Vita jobb-modellen ska vara på plats inom de första 100 dagarna, säger Roger Mogert (S), borgarråd i Stockholm.

I Malmö tog fullmäktige beslutet i februari. Modellen börjar tillämpas fullt ut i oktober.

– Om Vita jobb-modellen inte används vid någon upphandling ska det särskilt motiveras varför, förklarar kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Staten, kommunerna och landstingen handlar upp mellan 500 och 600 miljarder om året. Malmö köper varor och tjänster för fem miljarder om året, Stockholm för åtminstone tolv miljarder. En del av pengarna går till företag som dumpar löner, fifflar med skatten eller ser till att pengarna hamnar i skatteparadis utomlands.

Vita jobb-modellen innebär att kommunerna ställer sociala krav på kollektivavtalsliknande villkor vid upphandlingar. Facket kontrollerar att leverantörerna lever upp till de krav som ställs vid upphandlingen.

Modellen är anpassad till EU-lagstiftningen. Den utarbetades av arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö och Stockholms stads jurister tillsammans med sex LO-förbund: Byggnads, Transport, Fastighets, Målarna, Elektrikerna och Kommunal.

Modellen innebär att fackets ombudsmän och förtroendevalda blir en sorts kommunens oavlönade konsulter med tystnadsplikt. De ska inte ta itu med övertramp – utan bara rapportera.

Modellen testkördes i Stockholms stad vid några upphandlingar 2006. På hösten tog alliansen över. Det första beslutet blev att avskaffa Vita jobb-modellen.

Nu är de rödgröna tillbaka. Ett av deras första beslut blir att införa modellen på nytt. Det vågar Roger Mogert påstå utan att darra på manschetten.

– Vi har haft debatter i valrörelsen. Miljöpartiet har sagt att det här är en bra modell. Det känns som om vi är rätt sampratade – utan att ha förhandlat, tycker han.

Stockholm har varit Moderaternas skyltfönster. Ingenstans har privatiseringarna drivits så långt som här. Nu kan Stockholm och Malmö bli skyltfönster för upphandlingar med socialt ansvar.

– Om vi blir av med de oseriösa företagen i Malmö kommer de att söka sig till våra grannkommuner i stället. Det tvingar kommunledningarna att bestämma sig för om de ska följa vårt exempel eller inte, konstaterar Andreas Schönström.

På onsdag kommer det definitiva valresultatet. Det ändrar inte på majoriteterna i Stockholm och Malmö. I Stockholm har S, V och MP precis börjat förhandla om hur det nya styret ska se ut. Ännu finns inget gemensamt program, men Roger Mogert räknar med att LO-medlemmarna kommer att märka fler förändringar så småningom.

I dag får Stockholms gamla en katalog med 180 hemtjänstföretag att plöja igenom och uppmaningen att välja ett. Den som inte väljer lottas till ett av företagen på listan. I fortsättningen ska det bli färre företag att välja på.

– En hanterbar mängd. Vi ska hålla koll på företagen på listan. De ska leverera bra kvalitet och inte dra iväg med skattebetalarnas pengar, säger Roger Mogert.

Lagen om valfrihet (lov) styr. Ideella organisationer som Röda Korset och Ersta diakoni har dragit sig ur hemtjänsten i Stockholm. Orsaken är att kommunens ersättning inte täcker kostnaderna.

Södertälje kommun har nyss skrotat hemtjänsten enligt lov, efter en skandal i ett av företagen. I fortsättningen ska hemtjänsten handlas upp. Den nya majoriteten i Stockholm ska se över alternativen och se om Södertäljes exempel är värt att följa.

75 procent av Stockholms äldreboenden drivs av privata företag. Av de privata företagen tar Attendo och Vardaga, tidigare Carema, hand om halva marknaden. Roger Mogert räknar med att vissa boenden blir kommunala igen när avtalen löper ut.

– Vi behöver stärka vår egen verksamhet.

Överens med LO

I vintras lanserade LO och Socialdemokraterna ett gemensamt tiopunktsprogram för ordning och reda i hela riket. Här är några punkter: • Vita jobb-modellen ska bli en del av lagstiftningen om offentlig upphandling för att stoppa svartjobb, skattefusk och ekobrott. • Lagen om offentlig upphandling ska ändras så att det nya EU-direktivet tillämpas fullt ut i Sverige. • Företag ska vara skyldiga att redovisa alla intäkter och utgifter för ett upphandlat uppdrag. Det vinnande företaget ska kontrollera att underleverantörerna betalar skatter och avgifter. • Lex Laval ska rivas upp.