Det ser ut att bli regeringsskifte till rödgrönt enligt SVT:s vallokalundersökning (Valu).

Sverigedemokraterna blir tredje största parti och Feministiskt initiativ kan komma in.

– Med det här resultatet kommer Stefan Löfven bli statsminister och leda Sverige i en annan riktning, sade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, vars parti enligt Valu bara ökar marginellt till 31,1 procent. Målet var 35 procent.

Men Löfven kan få mycket svårt att bilda en stabil regering.

De tre rödgröna partierna får 44,8 procent av rösterna, medan Alliansen får 39,7 procent, enligt Valu. Det tyder på regeringsskifte.

Sverigedemokraterna (SD) skulle, enligt Valu, bli tredje största parti med 10,5 procent. Det innebär nästan en fördubbling jämfört med 2010 och en stor uppgång för tredje valet i rad.

SD:s partisekreterare Björn Söder såg ”mycket positivt” på siffrorna. Men när SD-ledaren Jimmie Åkesson röstade i Stockholm med sin familj sade han.

– Det mest intressanta är att vi får behålla vågmästarställningen.

Enligt Valu blir SD vågmästare.

De rödgröna får inte egen majoritet, även om Fis siffra på 4 procent håller och partiet kommer in i riksdagen och stödjer Löfven. Enligt en uträkning av mandatfördelningen från Valu i en simulator på Valmyndighetens hemsida skulle de rödgröna och Fi tillsammans få 172 mandat, tre mandat kort för att få egen majoritet. Alliansen skulle få 140 och SD 37.

– Det är ju en rysare, sade FI:s förgrundsgestalt Gudrun Schyman om Fis notering i Valu.

Hon befarade att resultatet i Valu ligger något högre än det slutliga valresultatet.

Moderaterna får i Valu 22,2 procent vilket är nästan åtta procentenheter under 2010 års rekordresultat.

Valu är den största svenska vallokalsmätningen, i vilken uppemot 10 000 väljare svarar på frågor efter att ha varit och röstat.

– Det klart att det här är en besvikelse. Vi har backat mycket. Vi hade siktat på ett bättre resultat för Moderaterna och Alliansen, sade M:s partisekreterare Kent Persson.

I riksdagsval brukar Valu ligga ganska nära valresultatet.

Skolan verkar ha varit den viktigaste frågan för väljarna. Den toppade listan redan 2010, och verkar denna gång varit ännu viktigare, enligt Valu. Något ”jobbval” som S och M gärna talar om verkar det inte ha varit. Sysselsättningsfrågan har blivit mindre viktig än 2010.

Vallokalerna stängdes klockan 20 och på flera håll rapporterades strida strömmar av väljare. På grund av hårt tryck från röstare skulle vallokalen i Nordstan i Göteborg, där en folkomröstning också hålls, ha öppet till 21.30.

I Stockholmsförorten Kärrtorp ställde en grupp nazister till bråk i en vallokal vid ett gymnasium.

Statsminister Fredrik Reinfeldt röstade på Tibble gymnasium i Täby.

– Vi känner att vi är väl förberedda att fortsätta. Men om det räcker eller inte får vi se i kväll, sade han

Höga förväntningar hade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson som siktar på att få sitta i en eventuell rödgrön regering.

MP:s siffra i Valu var dock en besvikelse, 7,1 procent.