karlpetter– Det blåser en förändringsvind över Sverige snarare än en vänstervind, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när han kom till S-valvakan i Stockholm.

Omedelbart före Socialdemokraternas valvaka hade Karl-Petter Thorwaldsson tackat de fackligt förtroendevalda och funktionärer som har engagerat sig i valrörelsen vid ett möte i LO-huset.

– Vi har gjort den kanske mest aktiva fackliga valrörelsen någonsin. De förtroendevalda som ringer till medlemmar har nått 220 000 personer, 70 000 fler än målsättningen.

– När jag skulle tacka dem som ring från fackets ringcenter i Stockholm med tårta sa de: Ge oss ingen tårta, sätt dig och ring i stället. Engagemanget har varit fantastiskt.

Nu får vi se om det räcker, fortsatte LO-ordföranden, som är lätt frustrerad över hur valrörelsen har utvecklats.

– Människor har svårt att få fäste i valrörelsen, svårt att se tydliga alternativ. De vill att politikerna gör något åt skolan, men blir frustrerade när de inte ser tydliga skiljelinjer. Det är därför småpartierna går framåt.

I vintras sa Moderaterna att de inte kommer att sänka skatterna ytterligare, utan snarare höja dem. Därefter har de lagt förslag om skolan, tågtrafiken och andra frågor där de ligger mycket nära Socialdemokraterna. Taktiken att sudda ut skillnaderna mellan M och S kan i viss mån ha lyckats, tror Karl-Petter Thorwaldsson.

– Arbetslivets frågor har kommit bort i valrörelsens slutskede. De dagliga TV-sända debatterna, och de taktiska utspel som följer på dem, har dominerat. Det är ett förändrat klimat.

Karl-Petter Thorwaldsson anser att Stefan Löfven har gjort en bedrift som tog över partiledarskapet då stödet för S låg på 21,9 procent, och i kväll står som kandidat till statsministerposten.

– Stefan har gjort en fantastisk resa.