Partisekreterare Björn Söder är nöjd och optimistisk om slutresultatet efter kvällens tidiga mätningar.

– Vi vet att vi brukar vara underskattade i sådana här undersökningar. Jag tror att en slutsiffra på 13–14 procent inte är orimlig. För oss är det viktiga att behålla vågmästarrollen och så ser det ju ut att bli, säger Björn Söder.

Vallokalsundersökningen gör SD till riksdagens tredje största parti. För Björn Söder är det symboliskt viktigt.

– För oss är det en viktig milstolpe i jakten på att ta upp striden med S och M om att vara störst i svensk politik, säger Söder som utgår från att tredjeplatsen också ska innebära ökat inflytande, till exempel i form av en vice talman.

– Efter förra valet när vi inte fick den posten så hänvisade man till traditionen, nu förutsätter jag att man kommer att leva efter den tradition som finns och ger oss andra vice talman, säger Söder.