Sverige går mot maktskifte, men valresultatet kan bli en mardröm för landets näste statsminister.

Sverigedemokraterna blir tredje största parti och vågmästare.

SVT:s prognos vid 22-tiden visade att de tre rödgröna partierna blir större än Alliansen med 43,8 procent mot 39 procent.

Därmed kommer Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven få uppdraget att bilda en ny regering, ett uppdrag som kan bli mycket svårt.

– Det är fortfarande svårt att se hur det blir i slutänden. Det viktiga är att Stefan Löfven blir statsminister, sade S partisekreterare Carin Jämtin.

Det lär bli svårt för en rödgrön regering att styra Sverige. Sverigedemokraterna (SD) gör ett kanonval, mer än en fördubbling jämfört med 2010, och blir tredje största parti med 13 procent. SD får en vågmästarroll och kan få runt 47 mandat i riksdagen.

– För oss är det viktiga att behålla vågmästarrollen och så ser det ju ut att bli, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

– Det vore odemokratiskt att ignorera oss, säger Richard Jomshof, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson i SD.

Feministiskt initiativ kommer, enligt prognosen, inte in riksdagen. Fi får 3,2 procent.

Och Folkpartiet, som S sträckt ut en hand till, verkar inte vilja hjälpa Stefan Löfven.

– Det är inte aktuellt, svarar integrationsminister Erik Ullenhag på frågan om FP är beredda på ett blocköverskridande samarbete med de rödgröna.

Även SVT:s stora vallokalundersökning, Valu, visade liknande siffror som prognosen.

Socialdemokraternas mål var att få 35 procent av rösterna, men såg vid 22-tiden ut att hamna runt sitt valresultat från 2010 på cirka 31 procent, som sågs som en katastrof.

Största förloraren i prognosen var dock Moderaterna och statsminister Fredrik Reinfeldt, som rasar omkring åtta procentenheter jämfört med 2010 och får runt 22 procent.

Enligt Valu så har M tappat flest väljare till S och SD.

– Det klart att det här är en besvikelse. Vi har backat mycket. Vi hade siktat på ett bättre resultat för Moderaterna och Alliansen, sade M:s partisekreterare Kent Persson.

Finansminister Anders Borg var inte glad.

– Det här är ett besvärligt valresultat, men vi har ändå tagit ansvar för Sverige under åtta år, sade han.

När Feministiskt initiativ vid 20-tiden på valkvällen fick fyra procent i Valu varnade talespersonen Gudrun Schyman för att den slutliga siffran kan bli lägre.

Skolan verkar ha varit den viktigaste frågan för väljarna. Den toppade listan redan 2010, och verkar denna gång varit ännu viktigare, enligt Valu. Något ”jobbval” som S och M gärna talar om verkar det inte ha varit. Sysselsättningsfrågan har blivit mindre viktig än 2010.

Vallokalerna stängdes klockan 20 och på flera håll rapporterades strida strömmar av väljare. På grund av hårt tryck från röstare skulle vallokalen i Nordstan i Göteborg, där en folkomröstning också hålls, ha öppet till 21.30.

I Stockholmsförorten Kärrtorp ställde en grupp nazister till bråk i en vallokal vid ett gymnasium.

Enligt en uträkning gjord på SVT:s prognos i Valmyndighetens valsimulator skulle de rödgröna få 160 mandat, 15 under egen majoritet, allianspartierna 142 och SD 47 mandat.