Glädje över Socialdemokraternas framgång blandas med bekymrade tongångar bland fackliga företrädare på Socialdemokraternas valvaka.

– Hoppfullt, säger Seko:s ordförande Jan Rudén om de preliminära siffror som tyder på att en före detta fackförbundsordförande blir Sveriges nya statsminister.

– Framgången för SD är smolket i bägaren. En hel del LO-medlemmar som röstade på Moderaterna förra valet röstar på SD i dag, tror Jan Rudén.

– Det känns bra att Socialdemokraterna hamnar över förra valets resultat, och att de ligger bra till i förhållande till Alliansen, säger LO:s förra ordförande Wanja Lundby-Wedin. Men framgången för SD är oroande.

– Personligen hoppas jag att Fi kommer in i riksdagen. Annars får vi ett oerhört svårt läge.

Som tredje största parti kan SD göra anspråk på fler platser i riksdagens utskott och – om tidigare praxis följs – kanske också en post som vice talman.

– Som Sveriges tredje största parti blir Sverigedemokraterna starkare etablerade. De kommer att synas mer, de kommer att stärka sin position, befarar Wanja Lundby-Wedin. Det oroar, för det är ett rasistiskt parti.