baudinVäljarna har underkänt Alliansen som regeringsalternativ, säger LO:s valansvarige Tobias Baudin i en första kommentar till prognosen från vallokalsundersökningen.

– Socialdemokraterna ser ut att gå framåt, och det är positivt. Men framför allt har Moderaterna gjort ett katastrofval, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO. Och Alliansen som regeringsalternativ för ett dåligt val.

Att SD ser ut att gå framåt mycket starkt – partiet får 10,5 procent av rösterna enligt vallokalsundersökningen – är bara att beklaga. Tobias Baudin ser flera skäl till partiets framgång, och dess relativt starka ställning bland LO-medlemmar.

– Som parti är Sverigedemokraterna rasistiskt, men jag tror inte att alla deras väljare är rasister. Snarare är människor arga.

– Grunden för att många LO-medlemmar stöder SD finns i det missnöjet; i att LO-medlemmarna känner oro för att förlora jobbet. De får känna konsekvenserna av den dåliga a-kassan, de ser den illojala konkurrensen från företag som inte tillämpar svenska kollektivavtal.

Enligt prognosen från vallokalsundersökningen kan Feministisikt initiativ ha fått fyra procent av rösterna, och ta plats i riksdagen.

– Det är en passning till de övriga partierna att jobba mer med jämställdhetsfrågorna, säger Tobias Baudin.

Som LO:s valgeneral är Tobias Baudin påtagligt stolt och nöjd.

– De förtroendevalda i LO-förbunden har gjort ett fantastiskt arbete. De har nått 220 000 medlemmar, och rapporter om genomförda telefonsamtal fortsätter att strömma in.