elisabethbrandtygeman3911– Man blir bestört, även om opinionsmätningarna har visat vad som väntade, säger LO:s valkoordinator Elisabeth Brandt Ygeman om SD:s uppgång.

Ansiktena är glada på Socialdemokraternas valvaka, men långt ifrån segerrusiga. Det parlamentariska läget är osäkert, och framgångarna för Sverigedemokraterna oroar.

– Det är nervöst som fan, säger Elisabeth Brandt Ygeman, som har lett och samordnat LO:s ringcenter, LO-ledningens arbetsplatsbesök och andra fackliga valaktiviteter.

– Men Stefan Löfven måste få frågan om att bilda regering, Moderaternas partisekreterare har ju erkänt deras stora förlust.

Sverigedemokraternas uppgång åtföljs i de flesta media av uppgiften att partiet har starkast stöd bland män och LO-medlemmar. Elisabeth Brandt Ygeman bekräftar att SD-sympatisörer har stått för mycket av motståndet när fackligt förtroendevalda i LO-förbunden har ringt runt till sina medlemmar inför valet – mothuggen och invändningarna har sällan varit till den borgerliga regeringens fördel.

– Men det har ändå inte varit ett särskilt starkt motstånd.

Elisabeth Brandt Ygeman pekar på de mätningar som visar att Sverigedemokraterna framför allt har fått nya väljare från tidigare moderatsympatisörer.

– Moderata väljare har gått till ett annat, mer extremt högerparti.

Frågan om varför ett stort antal LO-medlemmar ändå stöder SD blir viktig i den eftervalsanalys LO ska genomföra.

– Vi kommer att vrida och vända på det. Jag tror att vi får se att SD är ännu större bland oorganiserade arbetare än bland medlemmar i facket.