Läser man alla reportagen i Jag älskar din bror men jag hatar dig i ett svep är det lätt att slås av hur konsekvent musikmagasinet Novell var i sitt förhållningssätt till journalistiken. Hur redaktionen alltid ville berätta någonting annat och mer kring en musiker än det som annars brukar finnas med i de intervjuer som görs när samma artist är aktuell med en ny skiva, ska ut på turné eller liknande. Eller när de samtalade med makthavare som Mona Sahlin, Sofia Arkelsten och Håkan Juholt om några väl valda skivor.

Jag älskar din brorDet är förstås en tidskrävande ambition, men när de kostade på sig lyxen att träffa hen de skulle skriva om flera gånger gav det resultat.

Som i Kim Verabuthroo Nordbergs drabbande text om hur Dogge Doggelito bokstavligen räddades tillbaka till ett ordnat liv när Elgiganten ville ha med honom i en reklamkampanj. När Märta Myrberger skriver om den Karlstadsbaserade nöjes­producenten Marcus Neon­berger, eller när Matilda Gustavsson träffar sångaren i Ultima Thule handlar det hela tiden om så mycket mer än musik eftersom den i Novell gavs ett sammanhang, såväl politiskt, ekonomiskt som personligt.

Samtidigt och trots att många av skribenterna i antologin profilerat sina egna journalistiska varumärken i andra sammanhang tar de själva liten plats i de här reportagen. Här är historien huvudsaken och journalistens uppdrag blir att lyssna, iaktta och analysera genom att berätta den.

Samma drivkraft, att berätta genom att samla kunskap och historier från flera håll, finns hos Erik Bünger i Marabouparkens utställning No Sound Is Innocent. Hans filmtrilogi Written on the Tablets of Flesh handlar inte bara om musiken, kroppen och röstens autenticitet när den sedan länge går att spela in, utan lika mycket om vad det innebär att vara människa och kommunicera med andra. Precis som de bästa reportagen gör i Novell.

Att Novell gärna skrev om artister som Rednex, Herreys och Dr Bombay låg också i linje med ambitionen att lita mer på berättelsen än att skriva ännu en artikel om sina egna eller läsarnas ­favoritartister. Titeln ”Jag älskar din bror men jag hatar dig” är också hämtad från intervjun med Dr Bombay, och är vad ett ungt fan sa till Jonny Jakobsen när hans nya figur Dr Macdoo lanserades.

Att även själva musiken var viktig för kretsen kring Novell visade de med eftertryck när de startade sajten nollnolltalet.se och listade 00-talets hundra bästa låtar.

Thomas Olsson