Arbetet ställde två frågor till några styrelseledamöter:
1. Vilken nytta gör du i styrelsen, och hur mycket kan du påverka?
2. Har du fått utbildning för uppdraget?

 

styrkevinthompson”Är man påläst lyssnar arbetsgivaren”

Kevin Thompson, styrelseledamot i Capio S:t Görans sjukhus sedan 1994, och i Capio koncernstyrelse sedan 1999. Utsedd av ­Kommunal.

1. Styrelsearbetet ger facket tillgång till viktig information om företaget och är ett av tre ben tillsammans med medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen. Går man till mötena påläst och är kunnig så lyssnar också arbetsgivaren oftast på det man har att säga, men i många frågor är det ändå svårt att påverka.

2. Yes. Jag gick en fem veckor facklig kurs på Runö, på den tiden då staten stod för utbildningskostnaden och företaget för lönen. I dag snålar många företag in på utbildningen, och det är oerhört viktigt att man har kunskap om man vill påverka i styrelsen.

 

styrsusannebergmanisraelsson”En del kan vi påverka, annat inte alls”

Susanne Bergman Israelsson, styrelseledamot i Securitas AB sedan 2004. Utsedd av Transport.

1. Vi har samma beslutsrätt som andra, och så får vi insyn och kan föra fram kollektivets syn på frågorna. En del kan vi påverka, och annat inte alls.

2. Ja. Jag tillhör den sista årskullen som fick den fem veckor långa bolagsstyrelseutbildningen på Brunnsviks folkhögskola, och det har varit A och O för mig i ­uppdraget.

 

styrHedstromMelinda”Utbildningen var värdefull”

Melinda Hedström, styrelseledamot i Kappahl sedan 2011. Utsedd av Handels.

1. Jag driver arbetstagarnas frågor framför allt när det gäller omorganiseringar, neddragningar och stora förändringar. När det kommer till ekonomiska och juridiska frågor finns det ju andra experter, så där har jag inte så mycket att säga till om, men jag kan alltid säga vad jag tycker.

2. Jag har gått Handels bolagsstyrelseutbildning och den var otroligt värdefull. Jag skulle inte sätta mig i en styrelse om jag inte hade den med mig. Jag har också fått utbildning om speciella regler för börsnoterade bolag.

 

styrKennetCarlsson”Min röst lika mycket värd som alla andras”

Kennet Carlsson, styrelseledamot i SKF sedan 2008. Utsedd av IF Metall.

1. Jag ser till att få arbetstagarperspektivet i alla delar i företaget och företräder arbetstagarna. Min röst är lika mycket värd som alla andras i styrelserummet, så jag kan absolut påverka.

2. Nix. Jag är självlärd med mentorskap från den arbetstagarrepresentant jag tog över
efter.

 

 

Läs också:

20 000 styrelseplatser står tomma

Styrelsearbetet: Insyn, men sällan makt