–  I början var det nervöst. Det gick lite hackigt och jag följde mallen. Nu vågar jag tro mer på mig själv. Jag tycker om att prata med folk, säger Malte Fält. I bakgrunden ringer Pia Johannesson och Erland Wärn till Sekomedlemmar. Foto: Jessica Gow

– I början var det nervöst. Det gick lite hackigt och jag följde mallen. Nu vågar jag tro mer på mig själv. Jag tycker om att prata med folk, säger Malte Fält. I bakgrunden ringer Pia Johannesson och Erland Wärn till Sekomedlemmar. Foto: Jessica Gow

LO-förbunden ska ringa 150 000 medlemmar inför valet. Malte Fält, 24, asfaltläggare och Sekomedlem, hann med runt 300 samtal förra veckan. Han pratar med unga Seko­medlemmar under 30 år i Storstockholm.

– Det händer så mycket under åren upp till 30. Många får barn och börjar tänka till om samhället. Barnomsorg, skola och vård blir viktigt, konstaterar han.
Han kan utgå från sig själv. Om fyra månader ska han bli pappa. Han och flickvännen funderar på hus. De bor i Gävle. Där kostar ett hus från ett par miljoner och uppåt.

De bor i en tvåa på 65 kvadratmeter. Han har jobbat som asfaltläggare i Stockholm i fem år och har fast jobb. Hon har jobbat på Willys i sex år och är timanställd, även om hon i praktiken jobbar heltid.

Malte Fält är skyddsombud på arbetsplatsen och ungdomsansvarig i Sekos klubb väg- och anläggning i Solna. Han är tjänstledig i två veckor för att ringa runt till unga i Seko.

Under första veckan pratade han med många nyblivna och blivande föräldrar och stötte på alla möjliga åsikter – de som inte bryr sig, de som är vilsna, de som har börjat tänka på välfärden och de som tänker rösta på Sverigedemokraterna.

– Många av SD-väljarna har inte tänkt igenom sitt beslut hela vägen. Jag ber dem att berätta vilka frågor som är viktiga för dem. Jag lyssnar och bemöter deras argument. Ofta börjar de tänka efter.

Han har fått höra att han ringer från ”ett sossefack” och bara är ute efter att värva en röst, men de flesta är positiva. Malte Fält talar inte om vad folk ska rösta på.

– Jag påminner om valet och uppmanar dem att rösta.

Facket har byggt upp ringcentraler på drygt 50 platser landet runt. I måndags hade anställda, förtroendevalda och medlemmar ringt nästan 130 000 samtal. LO-förbunden är på väg att nå målet 150 000 samtal. Det innebär att var tionde LO-medlem har blivit uppringd.

Handels ska ringa var femte medlem. Det blir nästan 31 000 samtal. Förbundet är på väg att nå målet. I tisdags eftermiddag hade 27 000 medlemmar blivit uppringda.

Handels började ringa inför förra valet. I år följer hela LO efter.

Budskapet varierar från förbund till förbund. En del uppmanar medlemmarna att rösta, andra uppmanar dem att rösta rödgrönt eller på S. På några platser driver facket personvalskampanjer för det egna förbundets kandidater.

Framför allt driver förbunden sina egna valfrågor. Trygga jobb, barnomsorg på ob-tid, icke-vinst i välfärden och reglering av bemanningsföretag är bara några exempel.

Men allt handlar inte om valet. Malte Fält har haft många långa samtal om fackliga frågor och problem på arbetsplatsen. I förbund som Handels, Hotell- och restaurangfacket och Fastighets jobbar många medlemmar på arbetsplatser utan fackklubbar eller fackombud. Telefonen minskar avståndet mellan medlemmen och facket.

– Jag har hört om telefonsamtal som slutar med att någon bestämmer sig för att starta en klubb på arbetsplatsen. Många anmäler intresse för att gå fackliga kurser, berättar David Eklind Kloo, ring­general på Handels.