Hassan Younis. Foto: Janerik Henriksson

Hassan Younis. Foto: Janerik Henriksson

Utan restaurang Röda Rummet stannar svensk fackföreningsrörelse. Inget vatten­hål i centrala Stockholm är lika viktigt för att hålla ombudsmannaarmén vid liv och på gott humör.

Sedan 1988 står Hassan Younis bakom disken och portionerar ut raggmunk och fläsk, bruna bönor, ärtor och pannkakor, hemlagade köttbullar, isterband och andra klassiska svenska maträtter, lagade av hans partner Marketta.

Och ombudsmän, ekonomer, utredare, journalister, artister och ibland LO:s ordförande radar upp sig från 11.30 och två timmar framåt, dag ut och dag in.

– Jag älskar alla möten, även om de är korta, säger Hassan som förutom svenska hoppar ledigt mellan arabiska, italienska och engelska med gästerna som gjort Röda Rummet till sitt stamlokus.

Uppväxten i libyska Bengazi förklarar både arabiska och italienska (det var tidigare det första främmande språket för libyska skolbarn). Engelska lärde sig Hassan i Storbritannien under några tidiga 1970-talsår.

– Svenska lärde jag mig genom att lyssna och prata på, säger han och erinrar sig att det om några månader blivit 40 år i Stockholm.

Han och sambon Marketta inleder sina arbetsdagar när de flesta av oss andra sover. Marketta, chefskockan, är på restaurangen redan halv sex på morgonen och en knapp timme senare dyker Hassan upp.

Leveranser, bullbak, dagens luncher ska förberedas. De första hungriga matgästerna kommer ibland redan runt nio – det kan vara byggjobbare som vill ha varm mat tidigt.

När Hotell Clarion Sign byggdes för några år sedan var Röda Rummet fullt av lunchgäster redan vid frukosttid. I dag är det lite lugnare, men drygt 100 lunchgäster kommer varje dag.

För att eller skapa en trevlig stämning har Hassan lärt sig förnamnen på snart sagt alla gäster, åtminstone de som kommer mer än en gång.

– Jag har lätt för namn och tycker att det är roligt att kunna kalla gästerna vid namn. Det är uppskattat. Och dessutom är det så att 99 procent av alla våra gäster är trevliga tillbaka. Det gör mitt jobb lättare.

När ombudsmännen är mätta och belåtna och återgår till sina kontor eller uppdrag fortsätter jobbet på restaurangen. Nya leveranser, köksarbete och förberedelser ska till. Beställningar ska göras och en del småprat med stamgäster som dröjer sig kvar ingår också i eftermiddagsrutinen.

Dagens dubbel eller ett system i jakten på travvinsten ska också hinnas med innan det blir kväll och Hassan och Marketta kan promenera mot Sankt Eriksplan och lägenheten.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.