Foto: SVT

Foto: SVT

I onsdags var det premiär för Bokcirkeln i Hökarängen i SVT. Kristina Lugn – poeten, författaren, akademiledamoten – och det närmaste vi kommer en levande Fader Fouras – har återvänt till stenarna där barn hon lekt i den nyhippa Stockholmsförorten Hökarängen. I en liten lokal har hon bjudit in fyra Hökar­ängenbor till bokcirkel.

Första boken de ska diskutera är Fjodor Dostojevskijs Anteckningar från källarhålet, som kom i en svensk ny­översättning för några år sedan. Klassikern har 150 år på nacken men den misantropiske tjänstemannens funderingar över ett individualiserat samhälle och människans mörka sidor i det fuktiga källarhålet känns fortfarande påfallande moderna.

Kristina Lugn reflekterar också över varför bokcirklar har blivit så populärt på senare tid: ”Jag tror att männi­skor börjar längta efter substans, en andlig dimension, och att de börjar längta efter varandra. Det räddar livet på människor. Och jag är helt övertygad om att det gäller alla.”

Det slår mig att alla troll som anonymt sitter och skickar hatiska meddelanden till kvinnor, antirasister, vänsterpolitiker och gud vet vad på internet såklart borde pröva på att gå med i en bokcirkel. Varför inte Kristina Lugns redan den här veckan?