LO:s hjälptelefon för feriearbetare gick varm i somras. Totalt fick man 2 576 samtal från ungdomar som bad om hjälp. Det är en ökning med 65 procent jämfört med 2013.

Vanliga frågor brukar röra till exempel lön men i år ser LO nya trender.

– Den stora förändringen är att fler hör av sig om allvarliga saker som trakasserier och hot. Många frågar också om jobb utan lön eller att man trivs så dåligt på arbetsplatsen att man vill lämna den, säger Malin Norberg, ungdomssekreterare på LO, till SVT.

I 179 fall uppgav feriearbetarna att de måste jobba gratis, en tredubbling jämfört med 2013. 20 fall handlade om trakasserier.

– Det som ökar mest är sexuella trakasserier. Det vanligaste är att det är unga tjejer som uppmanas att klä sig på ett visst sätt eller framhäva sig själva på ett visst sätt som gör att man lockar kunder till serveringen eller butiken, säger Malin Norberg.