En kopp kaffe eller en tupplur? Varför inte både och. Stick i stäv med vad många tror kan kaffe göra tuppluren mer effektiv. Men som alltid är det en fråga om tajming.

KaffeFör många handlar det om antingen eller. Antingen kaffe, e l l e r en tupplur. Aldrig både och — eftersom koffein ses som en garanterad sömnförstörare.

Det finns dock vetenskapliga belägg för att kaffe kan ta tuppluren till nya, oanade höjder.

Allt beror på den kemiska substansen adenosin, en sorts dåsighetsmolekyl, som ansamlas i hjärnan när vi börjar krokna, men som minskar kraftigt så snart vi somnar in.

Poängen är att koffein och adenosin ”tävlar” med varandra i hjärnan. Och att effekten av koffein kickar in först efter cirka 30 minuter.

Eftersom nivåerna av adenosin minskar drastiskt så snart vi somnar, går det alltså att maximera effekten av koffeinet. Om du sedan sover, låt oss säga, 20 av dessa 30 minuter är effekten dessutom som allra störst precis lagom till dess att du vaknar.

– På så sätt kan du dra nytta av koffeinets fördelar samtidigt som du tajmar det med de fördelar som tuppluren ger, säger David Dinges, professor vid University of Pennsylvania, till Huffington Post.

Ett tips är dock att inte sova för länge, eftersom koffein stör längre sömnperioder.

Fakta

• Sömn är ett regelbundet återkommande och spontant uppträdande tillstånd med nedsatt förmåga att reagera på yttre stimuli.

• Sömn skiljer sig från medvetslöshet främst genom att den sovande kan väckas till fullt medvetande.

• Alla högre djur, ned till kräldjurens nivå, samt enstaka fiskarter, sover regelbundet. En speciell form av sömn är vintersömn (dvala).

• Sömnen är en livsviktig fysiologisk funktion. Djur som i flera dygn hindras från att sova dör i ett tillstånd av utmattning.