En halv miljon kronor blir företagsboten för SCA. Företaget fälls för arbetsmiljöbrott efter att en anställd fallit fem meter vid en olycka.

Olyckan inträffade på SCA Obbola utanför Umeå i februari 2012. Den anställde mannen arbetade i en trappa när en gallerdurk gav vika och han föll handlöst fem meter. Mannen överlevde, men fick allvarliga skador. Han bröt sju revben och en arm, punkterade ena lungan och drabbades av kotkompressioner.

Mannen kunde inte fortsätta att arbeta efter olyckan utan pensionerade sig två år senare.

Domstolen konstaterar att företaget vetat om att det fanns säkerhetsrisker kring trappan, och slår fast att företaget gjort sig skyldigt till arbetsmiljöbrott, rapporterar Folkbladet.nu. Åklagaren hade krävt att SCA skulle betala en företagsbot på 400 000 kronor, men tingsrätten höjde beloppet till 500 000.