Andy Hall och hans team.

Andy Hall och hans team.

 

Den brittiska aktivisten Andy Hall hjälpte till att avslöja dåliga arbetsvillkor inom den thailändska fruktindustrin. Nu riskerar han sju års fängelse.

Aktivister som vill förbättra migrantarbetarnas situation i Thailand har blivit en måltavla för företagen.

– De åtalar mig för att de vill tysta kritiken och få mig att lämna landet, säger Andy Hall till brittiska BBC.

Thailand har kritiserats hårt för migrantarbetarnas dåliga arbetsvillkor i landet. Myndigheterna har lovat att förbättra situationen men inte mycket har hänt. Nyligen rasade Thailand i rankingen i en amerikanska statlig rapport som handlade om människohandel i olika länder.

Andy Hall var i Thailand för att undersöka arbetsvillkoren på det stora företaget Natural Fruit som säljer frukt, framförallt ananas, över hela världen. Intervjuerna han gjorde låg till grund till den finska organisationen Finnwatchs rapport Cheap has a High Price. Där avslöjas det att Natural Fruit använder sig av barnarbetare och beslagtar migrantarbetares pass.

Avslöjandet blev dyrt för bolaget. Flera företag slutade köpa frukt från dem. För ett och ett halvt år sedan stämde Natural Fruit Andy Hall för förtal samt databrott. I dag, tisdag, inleds rättegången. Den brittiska aktivisten riskerar upp till sju års fängelse och böter på nästan sju och en halv miljon kronor.

– Åtalet är rena trakasserierna. Men åtalet skadar inte bara Andy utan även företaget själv. Genom att göra så här uppmärksammas de dåliga arbetsvillkoren ännu mer, säger Sonja Vartiala, chef för Finnwatch, till Arbetet.

Ett hundratal fackföreningar och människorättsorganisationer har protesterat mot åtalet i Thailand.

Företagets ägare, Wirat Piyapornpaiboon, anser dock att hans företag smutskastats.

– Rapporten har skadat mitt företag, anklagelserna var inte sanna. Om det vore rätt, varför skulle då så många vilja jobba i mina fabriker? säger han till nyhetsbyrån AFP.