– Många säger att det finaste som finns är att vara fackförbundsordförande. Men det finaste som finns är att vara pappersarbetare, sa Matts Jutterström när han på lördagsmorgonen valdes till Pappers ordförande.

– När jag började på fabriken i Iggesund en junidag 1978 kunde jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig detta, sa Matts Jutterström då han tackade kongressen för förtroendet.

Matts Jutterström beskriver hur han har arbetat på en rad olika jobb under sina 27 år på Iggesunds bruk: som diversearbetare, på rangerbangården, i utlastningen, som kokare, som bestrykare, som rullare …

– Jag kan hela processen. Jag vet hur det är att dra spets i pappersmaskinen klockan tre på natten när man är som tröttast. Jag vet hur hett det är när man kokar massa. Det är miljöer som präglar en, det är sådant man bär med sig.

Matts Jutterströms starka förankring och nära kontakt med medlemmarna är omvittnad, och bidrog förmodligen till att han nominerades av en lång rad avdelningar. När Arbetet ber honom beskriva sina goda sidor, vilket han lite motvilligt går med på, nämner han egenskaper som ”snäll”, ”eftertänksam” och ”en trygg person”. Men kanske viktigast: ”Jag tror att medlemmarna känner igen sig i mitt sätt att prata och uppträda.”

Som ordförande ställs Matts Jutterström inför andra uppgifter än de han haft som förhandlingsombudsman vid förbundskontoret. Redan på måndag går han till sitt första möte som ledamot i LO:s styrelse.

– Det nya uppdraget är både lockande och lite nervöst. Jag ser fram emot det med glädje, tillförsikt och… skräckblandad förtjusning.

Valet av förbundsordförande genomfördes med acklamation, sedan Jan-Henrik Sandberg, som varit ordförande de senaste åtta åren, insett att han hade mycket begränsat stöd och dragit tillbaka sin kandidatur.