Skogsindustrin får bättre förutsättningar med en S-regering, hävdar finansministerkandidaten Magdalena Andersson.

magda3Inför en välvillig publik på Pappers kongress i Sundsvall påminde Magdalena Andersson på fredagseftermiddagen om hur Fredrik Reinfeldt har avfärdat näringslivet som ett ”särintresse”. Och om hur han på det ekonomiska toppmötet i Davos 2013 sa att det i princip inte finns några industriarbetare kvar i Sverige.

– Och sedan går han och funderar på vilka ytterligare skattesänkningar tjänstesektorn ska få.

Mot det borgerliga ointresset för industrin ställde Magdalena Andersson Socialdemokraternas mer aktiva näringspolitik. Ökade investeringar i järnvägsunderhåll kommer att gynna industrin i allmänhet och basindustrierna i synnerhet. Mer specifikt lyfte hon fram partiets program för skogsindustrin, ”det gröna guldet”, som Socialdemokraterna presenterade den 26 augusti.

Med ”Sverigebygget”, den absolut största satsningen i Alliansens valmanifest, har den borgerliga regeringen sent omsider erkänt att infrastrukturen är eftersatt och att investeringar är nödvändiga, sa Magdalena Andersson. Men det har en slagsida mot södra Sverige. Medan satsningarna i Stockholm beskrivs i detalj är Alliansen otydlig vad gäller investeringar i norra Sverige.

– Där finns plötsligt inga namn på orterna. Och för varje satsning krävs motprestationer av kommunerna.

Efter en genomgång av Socialdemokraternas strategi för att nå EU:s lägsta arbetslöshet (byggd på aktiv näringspolitik, kunskapslyft och investeringar) och ett försvar av en generös arbetslöshetsförsäkring (som ökar viljan att ställa om från gamla jobb till nya) gjorde Magdalena Andersson sitt bästa för att mobilisera de fackliga företrädarna för valet.

– I EU-parlamentsvalet såg Socialdemokraterna ut att få sex mandat, men under valnatten tappade vi ett av dem. Mindre än 500 röster fattades. Mycket få röster kan avgöra om vi får en stabil rödgrön majoritet eller inte.
  
På Arbetets fråga om vänsterväljare kan rösta på Feministiskt Initiativ av valtaktiska skäl var Magdalena Andersson bestämd:

– Den som vill ha en feministisk regering ska rösta på Stefan Löfven.

Pappers betonar att branschen behöver säker och billig el, och vill att gamla kärnreaktorer ersätts av nya. Hur kan en S- och MP-regering vara en fördel för en industri som kräver mycket energi?

– Alliansens energiöverenskommelse bygger på fyra partier, svarar Magdalena Andersson. Vi vill börja med att se över energibehovet, och sedan söka en betydligt bredare överenskommelse.
Mårten Martos Nilsson