Thomas Nordling och Tomas Forsström vill att svenska kollektivavtal ska gälla alla och oroas av att allt fler byggjobb utförs av utländsk arbetskraft. Foto: Jonas Ekströmer

Thomas Nordling och Tomas Forsström vill att svenska kollektivavtal ska gälla alla och oroas av att allt fler byggjobb utförs av utländsk arbetskraft. Foto: Jonas Ekströmer

Att säkra jobben och välfärden, det står högst på önskelistan inför valet. I alla fall för byggnadsarbetarna som bygger Citybanan i Stockholm.

Politik är inget stort samtalsämne i NCC:s lunchrum vid Citybanan. Däremot snackas det en del om vad händer i byggbranschen.

– Utförsäljningen av jobben är kanske det viktigaste för oss i valet. Våra jobb ryker ju ett efter ett och vi ersätts med utländsk arbetskraft. Vi är den enda svenska entreprenören på hela Citybanan nu, säger Thomas Nordling, som vill att svenska kollektivavtal ska gälla för alla.

Tony Lindh

Tony Lindh

Andra viktiga valfrågor är skolan och omsorgen. Tony Lindh visar en tidningsartikel om en man som svalt ihjäl efter att ha skickats runt i vården.

– Det är helt galet. Vården har blivit under all kritik, säger han och jobbarkompisarna nickar.

Att Socialdemokraterna lockar färre LO-medlemmar än tidigare tror byggjobbarna kan beror på att fler har fått det bättre ställt och röstar efter plånboken. De är inte heller förvånade över att Sverige­demokraterna lockar allt fler.

Yngve Sandberg

Yngve Sandberg

– Du behöver bara titta på gatan här utanför så förstår du varför. Jag går förbi åtta tiggare på vägen hit och det är en sträcka på 200 meter. Det ger helt fel bild av Stockholm, säger Yngve Sandberg.

Tiggarna drar i gång diskussionen i lunchrummet. Sover de fortfarande ute under bron? Är de organiserade och hur mycket kan de dra ihop på en dag? En del tycker att tiggeri borde förbjudas medan andra är mer tveksamma.

– Det är verkligen sjukt hur det är. De sitter här och tigger hela dagarna och sedan sover de ute i kylan om nätterna, men har de det bättre här än hemma? Det är det verkliga problemet, säger Tony Lindh.

De flesta tänker rösta i riksdagsvalet men några tror inte att det spelar så stor roll vad de röstar på. Mycket bestäms ju av EU ändå, och ibland är det svårt att se skillnad på de politiska partierna.

– Man läser väl inte direkt på inför valet. Man röstar väl ungefär som man gjort tidigare och väljer dem som ljuger bäst, säger Tomas Forsström.