Zekiye Güler

Foto: Leif R Jansson

En kvinna har jobbat 100 procent och fått betalt för 82. Det har pågått i över ett år. Hon har påtalat det för chefen flera gånger – utan resultat. Nu har hon vänt sig till facket.

– Det här är alltför vanligt. Framför allt är det vikarier som inte får lön för alla dagar de har arbetat. Jag tror inte att det beror på illvilja, men det är brist på personal överallt, även i administrationen. Cheferna missar, säger Zekiye Güler, förhandlingsansvarig på Kommunal i stadsdelarna Hässelby och Vällingby i västra Stockholm.

Det är en vanlig dag på jobbet. Arbetsdagen börjar 8.30. Zekiye Güler kollade e-posten, ringde några medlemmar som hade hört av sig innan det var dags för lokal samverkan på en förskola. När hon kom tillbaka träffade hon två av sina kollegor i förhandlingsteamet och gick igenom vad som är på gång.

Nu ligger löneärendet på hennes bord. Denna eftermiddag ska hon gå igenom kvinnans lönespecifikationer och tidrapporter.

– Sedan ska jag mejla hennes chef och personalavdelningen och kräva en rättelse snarast. Jag begär att hon ska få ut all missad lön nu i september. Om det inte händer något går jag vidare till avdelningschefen och begär förhandling.

Zekiye Güler gick med i Handels så fort hon började jobba.

– Jag kommer från Turkiet. Där är facket viktigt.

Hon har tre döttrar som är 23, 18 och 13 år. Hon var hemma under småbarnsåren, med ströjobb av och till. När yngsta dottern var två år började hon jobba i köket på en förskola. Hon utbildade sig till barnskötare. 2008 valdes hon till arbetsplatsombud.

Sedan drygt två år jobbar hon fackligt på heltid. Och lite till. Hon brukar vara hemma vid 19-tiden. Ofta har hon jobb med sig hem. I kväll ska ett par mbl-förhandlingar förberedas.

– Jag visste vad jag gav mig in på. Jobbet tar mycket av fritiden, men det gör mig inget. Jag har stora barn. De är självständiga. Jag trivs jättebra och utvecklas varje dag.

Åtminstone varannan kommunalare i Stockholm är född utomlands. Zekiye Güler gissar att siffran kan vara runt 80 procent av Kommunals mellan 800 och 900 medlemmar i Hässelby-Vällingby. Tre av fackets fyra förhandlare i stadsdelen har utländsk bakgrund, men i sektionsstyrelsen och avdelningsstyrelsen är hon den enda invandraren.

– För många medlemmar är jag en av dem, eftersom jag är född utomlands. De är glada över att företrädas av någon med ett utländskt namn. Men jag tycker nog att jag representerar alla medelålders kvinnor, inte bara invandrare.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Zekiye Güler

44 år, barnskötare och förtroendevald på heltid.

År i yrket: 12.

Lön: 25 500 kronor. Stockholms stad betalar lön när hon jobbar fackligt, men ingen övertid. ”Det är inte så bra avlönat, men det visste jag från början. Det är inte därför jag är här.”

Bäst med jobbet: Det är självständigt. Jag utvecklas varje dag. Det bästa är när jag kan rätta till någon orättvisa. Då brukar jag få en värmande kram. Att kunna hjälpa någon får mig att vilja fortsätta.

Om jag inte gjorde det här: Då kan jag tänka mig något inom politiken. Jag vill förändra.

Planer för helgen: Åker ”demo­kratibåt” till Åland med runt 40 medlemmar från Hässelby och Vällingby. Hon ska prata om Kommunals valplattform och förbundets viktigaste frågor.

Om att jobba fackligt på heltid: Du ska vara medveten om hur mycket av din privata tid det kräver. Om du inte är redo att avstå den tiden ska du inte börja.