Jobba på jul eller påsk, var ledig på eid al-fitr i slutet av ramadan i stället. Hos Teleoperatören 3 kan de anställda välja att byta ut fem röda dagar i den svenska kalendern mot andra helger.

– Vi tror att mångfald berikar vårt företag och vi vill öka trivseln för våra anställda, säger 3:s vd Nicholas Högberg till TT.  Förhoppningsvis bidrar det här till att vi kan behålla och rekrytera de bästa medarbetarna, oavsett bakgrund.

Enligt Nicholas Högberg är det lokala facket ”superpositiva” till valmöjligheten. Men Bosse Hallberg, avtalsexpert på Unionen, är måttligt imponerad.

– Arbetsgivaren saluför det här med ”se vad schyssta vi är, här är det demokrati, vi låter folk välja”. Men du måste fortfarande ha arbetsgivarens tillstånd för att få din ledighet. De släpper inte inflytandet över arbetstiderna.

Det liberala budskapet döljer maktfrågan, anser Bosse Hallberg, som också ser möjligheter för arbetsgivarna att tjäna pengar på upplägget.

– Våra avtal bygger på att OB-ersättning utgår på jul, påsk och andra röda dagar i den svenska kalendern. Om du byter bort dem har du inte rätt till ersättningen.

Malin Ackholt är avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket, vars medlemmar arbetar mycket på helger och kvällar. Hon har inte märkt något större tryck i frågan om flexibla helgdagar.

– Frågan har varit uppe till diskussion på förbundsnivå. Men vi har inte drivit den, det har inte funnits några yrkanden från medlemmarna. Den som vill jobba på julafton och vara ledig en annan dag får ju oftast det ändå.

– Möjligheten att byta röda dagar mot ledighet under andra helger än de svenska finns inte i våra avtal, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare i IF Metall. Frågan kan säkert komma upp i framtiden. Men i många typer av produktion är det besvärligt, eftersom hela produktionen stänger vid de stora helgerna i den svenska kalendern.