Ute Lemper, född 1963 i Tyskland, sjunger som hon vill. Ja, gör som hon vill. Det har hon alltid gjort. Lemper skivdebuterade på 80-talet med några album där hon sjöng – nej, ordet är framförde – sånger ur Tolvskillingsoperan och andra texter av Bertolt Brecht med musik av Kurt Weill. Hon fick kritik både fram- och bakifrån. Hur skulle en så ung flicka kunna tolka Brecht? Organisationen Kurt Weill Foundation muttrade för att hon inte sjöng ”autentiskt” utan bytte tonart på kompositionerna. Ute Lemper blev arg. Hon stod på sig, fortsatte att sjunga Brecht/Weill. Sen dess har hon också breddat sig till fransk chanson, tyska cabaretvisor, argentinsk tango, jazz och pop. Alltid personligt och bra. Lika inlevelse- som uttrycksfullt. Även hennes nya album är ett språng ut i något okänt och annorlunda. Lemper har tonsatt dikter – fast inte politiska texter utan kärlekspoesi – av chilenaren Pablo Neruda. Men hur i all världen framförs dikterna? Som tangomelodier…

Bengt Eriksson

 

 

Forever: The Love Poems of Pablo Neruda

Artist: Ute Lemper

Skivmärke: Steinway and Sons

Ute Lempers album med Pablo Nerudas tonsatta kärleksdikter finns på Spotify. Lyssna! Och du kommer  hålla med om att dikterna/sångerna förenar sig kroppsnära med kärleksmusiken tango. På bandoneon, alltså tangodragspel, hörs argentinaren Marcelo Nisinman.

På YouTube finns en kortare dokumentärfilm där Ute Lemper och Marcelo Nisinman både berättar om deras gemensamma musikaliska arbete med Pablo Nerudas kärlekspoesi och framför några av de tonsatta dikterna.

På YouTube finns också flera live-inspelningar där Ute Lemper framför material ur sitt album med tonsatta Pablo Neruda-dikter. Hon är en ännu mer uttrycksfull sångartist på scen, t ex i den här live-inspelningen av dikten/sången If You Forget Me.

Lyssna gärna bakåt och hör hur Ute Lemper började som sångartist. T ex med albumet ”Ute Lemper Sings Kurt Weill”, där hon framför sånger från Weills såväl tyska som franska och amerikanska perioder. Finns på Spotify.

”The Best of Ute Lemper” (1998) är en samling som visar Lempers musikaliska bredd så långt: Brecht, tysk cabaret, fransk chanson, jazz… Också på Spotify.

Ute Lemper har även ett annat eller liknande – beroende på hur man ser det – poetiskt projekt på gång. Hon tonsätter dikter av amerikanen Charles Bukowski. Resultatet blir jazzlåtar. Ännu inget album men Lemper har både sjungit och deklamerat Bukowskis dikter under flera konsertturnéer. På YouTube kan man bl a se och höra henne sjunga jazzlåtarna/dikterna Time och How Is Your Heart.

För den som vill veta mer om Ute Lempers projekt och skivor finns mycket information på nätsidan ”The World of Ute Lemper”.