Nikolai Prokhorov återvänder till sin mors hus i byn Hrabske i östra Ukraina. Bittra strider har rasat i området under större delen av augusti. Foto: Sergei Grits

Allt fler anställda i den ukrainska industrin sägs upp eller permitteras till följd av kriget i öst och den minskade exporten till Ryssland.

– Produktionen faller snabbt. Stål- och metallindustrin, kolindustrin och verkstadsindustrin har drabbats hårdast, säger Sergej Kondriuk, vice ordförande i Ukrainas dominerande fackliga centralorganisation FPU.

Тrycket från Ryssland gör att också Ukrainas export till Vitryssland, de centralasiatiska länderna och Kaukasus har minskat, enligt Sergej Kondriuk.

– Sysselsättningen minskade med 600 000 jobb det senaste halvåret. Den ukrainska ekonomin är inne i en mycket snabb recession.

– Den sociala situationen förvärras av att minimilönen har frysts. Människors köpkraft har minskat med 10 – 20 procent. Mot slutet av året kommer köpkraften ha urholkats ytterligare.

Att minimilönen har frysts på den nivå som gällde i december 2013, 1 118 hryvnia per månad, har sin grund i krav från den internationella valutafonden, IMF. Den ukrainska valutan har på kort tid tappat i värde. I november förra året fick ukrainarna betala drygt åtta hryvnia för en dollar, i dag nästan fjorton.