Två miljoner kronor kräver åklagaren i företagsbot för en dödsolycka vid Klinga bergtäkt. Två chefer åtalas också för vållande till annans död.

Det var den fjärde januari 2011 som en anställd vid ett schaktbolag omkom i en olycka vid Klinga bergtäkt utanför Norrköping. Mannen fastnade i transportbandet som körde sten till ett mobilt krossverk och klämdes till döds mellan bandet och krossverket.

Den utredning som gjordes efter olyckan visade att transportbandet saknade skydd och att det dessutom inte fanns någon nödstoppsanordning i närheten.

Åklagaren anser att bolagets vd och en enhetschef är ansvariga för olyckan. De har inte sett till så att verksamheten varit säker och de har inte heller gett de anställda tillräcklig utbildning om säkerhet och rutiner, uppger SVT Östnytt.

De båda cheferna åtalas därför för vållande till annans död. Åklagaren kräver också att schaktbolaget betalar två miljoner kronor i företagsbot.