Martina Stenevald gör allt från grunden. Foto: Janerik Henriksson

Martina Stenevald gör allt från grunden. Foto: Janerik Henriksson

– Vi hade en kille som vägrade soppa. Han hade aldrig ätit soppa. Det tog två månader. Sedan blev tisdagssoppan en favorit.

martinastenevaldlitenDet berättar Martina Stenevald som för två år sedan bytte finkrogar i Stockholm mot den då nystartade förskolan Långe Erik, samtidigt som hon river squash till vegobiffarna som är alternativet till dagens rätt för köttätande barn: ångad torskrygg med vitvinssås, dill och ris. Till en början undrade hon vad hon gett sig in på. Strikta budgetar, avtal som ska följas och så vidare.

– Hur styr jag maten på en förskola? Men jag bestämde från början att jag inte skulle försöka laga all mat från grunden. Utan att det alltid ska vara så. Det blev hur kul som helst.

Så styr gör hon. Veckans meny bestämmer hon tidigast en vecka i förväg. Så att matsedeln alltid kan anpassas efter säsongens bästa råvaror och priser. Får hon bra pris på ekologisk blomkål blir det något med mycket blomkål.

Hon säger att det handlar om att vara en frågeställare, att hela tiden ligga på för att få med så mycket närproducerat och ekologiskt det går. I dag går gränsen vid Sverige, så mycket mat som möjligt ska vara tillverkad här. Men hon har också hittat en person i grannskapet som kokar egen buljong.

Helt ensam styr hon dock inte. Ut­över en kollega i köket är de närmare 110 förskolebarnen med i besluten. För en nyckel till att barn ska gilla det här med mat som faktiskt smakar är att de vuxna pratar om mat. Utöver att Martina Stenevald själv är ute på lunchen och berättar varför såsen smakar lakrits (stjärnanis som silats bort), så har avdelningarna omröstningar om barnens favoriträtter. Som Martina sedan anpassar sig efter.

– Visst blir det en del önskemål om pizza och hamburgare. Men även broccolisoppan med nybakat bröd har dykt upp flera gånger som en klar favorit.

Hon plockar fram blåvitrandiga för­kläden och stärkta kockmössor i mini­storlekar.

– Många sätter en tydlig gräns mellan köket och barnen eftersom Livsmedelsverket har sina hygienregler. Men pratar man med myndigheten behöver det inte alls vara svårt att anpassa så att barn kan var med. Det är ju så himla kul.

Klicka för större bild

Klicka för större bild