Minskad efterfrågan på dryckeskartonger får Tetra Pak att stänga en fabrik för förpackningsmaterial i Lund och flytta produktionen till andra fabriker i Europa. Förslaget om nedläggning berör 250 medarbetare i Lund, skriver Tetra Pak i ett pressmeddelande. Förhandlingar har inletts.

Övriga verksamheter i Lund, som sysselsätter omkring 3 500 personer, berörs inte.

– Vi ser en nedgång i konsumtionen av mjölk och juice och det innebär en betydande nedgång i behov av förpackningsproduktion, säger Tetra Pak Lunds vd Jerry Bengtson på en presskonferens på huvudkontoret.

– Lund drar det korta strået i detta, vi har fabriker i Europa som bättre servar våra kunder.

Vad som händer med de 250 anställda på dryckesförpackningsfabriken i Lund är osäkert i dag. Ett fåtal av dem kan möjligen få andra anställningar i Lund, enligt ledningen.

– Självklart kommer vi att titta på det, men i så fall täcker det på intet sätt alla 250, säger Bengtson.

Större delen av det förpackningsmaterial som produceras i Lund exporteras till övriga Europa i dag. Kunderna finns till stor del runt om i Europa och inte i första hand i Sverige. Lundafabrikens verksamhet kommer antagligen att flyttas till Frankrike, Spanien eller Italien, där kunderna är fler.

– Det är ett stort och tungt beslut, och det känns extra jobbigt att stänga en fabrik i Lund, där allt på något sätt började, säger Lars Wennberg, chef för Tetra Paks globala förpackningstillverkning.