Hemfrid, landets största rut-företag, tvingas betala skadestånd till Kommunal. Orsaken är 63 hemstädare i Göteborgsområdet som aldrig fick sina scheman i tid. Ibland kom de så sent som samma dag de skulle jobba.

­– Bara en sådan sak som dagis. De behöver få veta när barnen ska vara där. Det går inte om man inte har något schema, säger en av de anställda till Kommunalarbetaren som har granskat Sveriges största företag för hushållsnära tjänster – Hemfrid.

Alla som uttalar sig  är anonyma eftersom de måste skriva under en sekretesspolicy som reglerar vem som får uttala sig i medier. Den som bryter mot policyn riskerar att förlora jobbet och även skadestånd.

Hemfrid har sedan 17 år kollektivavtal med Kommunal. Där står bland annat att schema ska läggas ut minst sju dagar i förväg. Men i Göteborg, och enligt Kommunalarbetaren på flera ställen i landet, har det inte fungerat så i verkligheten. Facket har länge påtalat problemet och förra veckan var det central förhandling för 63 anställda i just Göteborg. Och Hemfrid kommer att betala skadestånd till facket eftersom det rör sig om ett brott mot kollektivavtalet.

– De anställda är glada att vi upp vi uppmärksammar problematiken. Så att det blir ordning och reda i framtiden så att de anställda får sina scheman i tid, säger Lars-Sture Johansson som är ombudsman på Kommunals förbundskontor och har skött de centrala förhandlingarna.

Blir det så tror du?

– Herregud, slutar folk köra för fort? Hur ska jag kunna svara på det? Framtiden får utvisa.

Han vill inte berätta storleken på skadeståndet, ”det är Kommunals policy”. Och enligt honom är inga andra förhandlingar på väg upp på central nivå när det gäller scheman på Hemfrid.

Till Kommunalarbetaren skriver Hemfrids vd Åsa Andersson Antelli att frågan om det finns flera fall är rent ”hypotetisk” då det inte kommit till hennes kännedom.

Hemfrid med sina 1 500 anställda har enligt Kommunalarbetaren under tagit emot sju procent av rut-pengarna från Skatteverket under de senaste fem åren. Under samma period har utdelningen till aktieägarna legat på 95 miljoner kronor.

Lönerna till de anställda är lägre än för till exempel städare av offentliga miljöer. Enligt Kommunal är medellönen för den som städar i någons hem 19 800 kronor. Men det är på heltid. Kommunals medlemmar på Hemfrid har tjänster på i snitt 60 procent av heltid. Vilket ger en lön på knappt 11 900 kronor i månaden. Och den som jobbar deltid måste ändå vara tillgänglig på heltid. Flera anställda vittnar om att det är svårt att ta andra jobb samtidigt.

Deltid är dock oundvikligt i branschen, säger Hemfrids grundare och styrelseordförande Monica Lindstedt till Kommunalarbetaren.

– Hos oss är det så att man är anställd på en sysselsättningsgrad, och om man vill jobba mer får man det. Men det är inte garanterat. Om kunderna kräver flexibilitet så måste vi kunna vara flexibla i vår tur.

Hemfrids vd Åsa Andersson Antelli lovar dock bättring. Och att hand- och teamledare ska utbildas i arbetsrätt.