mattias_alkberg_södra_sverige_digitaltomslag-1000x1000 kopia

Redan vid singeln Nöff nöff – där Alkberg utbrister att moderater är ”skadedjur”, Carl Bildt ett ”missfoster” och Reinfeldt ett ”nasseskin”– skyndade sig vissa skribenter att ta avstånd. Så ska man, får man inte uttrycka sig. Att gå för långt. Över gränsen. Fråga: Vilken gräns? Vems gräns? Är han inte för gammal för sånt här också, 45 år!? På albumet fortsätter han: ”Demontera snutstaten”, ”Ge mig en timme / med lilla Jimmie…”

Kort och snabbt, elva av tretton spår är på cirka en och halv minut. Inspiration: från svenska Ebba Grön till engelska Wire, raseri kontra intellekt. Mattias Alkberg, även skrivande poet, hade förstås kunnat uttrycka sig mer poetiskt, nyanserat och balanserat; om han ville. Alkberg har gjort en punkinstallation, skapat ett konstprojekt där punken återinstalleras som ett exempel på musik som politiskt vapen. Samtidigt som han analyserar och demaskerar den politiska debattnivån i fördumningens tid, alltså vår. ”Alla är din vän, typ som i Tyskland, 1935.”

Bengt Eriksson

Södra Sverige

Artist: Mattias Alkberg

Skivmärke: Teg

Mattias Alkbergs nya album ”Södra Sverige”, utgivet som LP-skiva på vinyl, finns på Spotify.

På YouTube kan man se och höra en musikvideo där singellåten Nöff nöff från nya albumet har bildsatts med foton på de angripna politikerna.

På YouTube kan man också se och höra samma låt i en inspelning från årets Way Out West-festival.

Mattias Alkberg förenade sång- och skriftpoeten när han läste in texten till Du vet väl om att jag är värdefull? – också en låt på nya albumet – för Aftonbladet. Se och hör på YouTube.

Mattias eller Matti Alkberg har alltid – som sångare och gitarrist i bandet Bear Quartet från Luleå, med sitt svenskspråkiga band Mattias Alkberg BD och på flera soloalbum – experimenterat med musikaliska och poetiska uttrycksformer. För att försöka visa hur musiken varieras och förändras satte jag ihop en Spotify-lista.

Mattias Alkberg har gett ut en dryg handfull diktsamlingar. På nätet finns ett utdrag ur antologin ”De nio”, där han intervjuas och man också kan läsa några av hans tidiga dikter.

En biografi med skiv- och boklistor finns på skivbolaget Teg Publishings hemsida.