Ragnhild Lied på norska lärarfacket Utdanningsforbundet. Foto: Vegard Grøtt

Den norska lärarstrejken utvidgades. I går kväll tackade de fyra lärarfacken nej till ett nytt bud och arbetsgivarna säger sig ha gett upp en förhandlingslösning.

Tongångarna hårdnar i Norge där lärarstrejken nu går in på sin nionde vecka. Drygt 7 800 lärare på 201 skolor strejkar och 100 000 elever tvingas stanna hemma. I dag tas ytterligare 41 lärare, på bland annat kulturskolor, ut i konflikt.

Efter förhandlingarna igår kväll riktade arbetsgivarorganisationen KS hård kritik mot de fyra strejkande fackförbunden.

– Ju mer vi närmar oss facket desto längre mer backar de. Om det ska vara så kan vi aldrig förhandla oss fram till en lösning, säger Per Kristian Sundnes, förhandlingschef på KS.

Ragnhild Lied på Utdanningsforbundet – ett av de fyra lärarfack som strejkar – sågar dock arbetsgivarnas argument.

– Mandatet från våra medlemmar är tydligt. Nu räcker det. Det är dags att sätta ner foten. KS styrelse tar uppenbarligen inte hänsyn till att vi förhandlar på uppdrag av våra medlemmar, säger hon.

Striden handlar om närvarotiden i skolan. De norska lärarna har i dag en årsarbetstid på 1687,5 timmar och beroende på årskurs är mellan 1300 och 1150 timmar förlagda på skolan. Arbetsgivarorganisationen KS vill öka närvaroplikten.

Flera bedömare menar att strejken kan bli långvarig eftersom relationerna mellan lärarfacken och arbetsgivarna varit frostiga sedan skolan kommunaliserades för tio år sedan. Kommunerna i Norge vill dessutom se att rektorerna får mer makt, vilket lärarfacken är skeptiska till.

Jens Garbo på Utdanningsforbundet säger till Arbetet att konflikten i grunden handlar om synen på lärarjobbet.

– Arbetsgivarna tror att det blir bättre ju mer de kan leda arbetet och vill därför att lärarna ska vara längre tid i skolan. Vi tror att läraryrket är en profession, att det blir bäst om lärarna har stora möjligheter att själv lägga upp undervisningen. På onsdag ska vi fatta beslut om vi ska utvidga konflikten ytterliggare, säger Jens Garbo.

Samtidigt uppmanar högerregeringens kunskapsminister Torbjørn Røe Isaksen parterna att lösa konflikten så snabbt som möjligt.

– Det här är väldigt allvarlig, inte minst för de tusentals barn och föräldrar som väntar på att parterna ska finna en lösning. Men konflikten går nu in i en ny allvarlig fas, säger han till norska TV 2.