Martin Klepke webbledartopp

Att Moderaterna så här några veckor före valet lyfter fram flyktingfrågan kan inte vara annat än en förberedelse för att regera vidare med SD-hjälp.

När Stefan Löfven slår fast att alliansen tydligen tänker fortsätta regera efter valet även vid en rödgrön seger om Sverigedemokraterna blir vågmästare är det därför inget påhopp.

Det är ett simpelt konstaterande.

Någon annan tolkning går inte att dra av allianspartiernas egna utfästelser.

Den senaste veckan har allianspartierna givit flera tydliga besked:

• Regeringen avgår om de rödgröna blir större än alliansen.

• Alliansen tänker i ett sådant läge ändå lägga fram ett gemensamt budgetförslag för 2015.

• Alliansen förklarar samtidigt att de aldrig kommer att stödja ett rödgrönt budgetförslag som inte finner majoritet i Sveriges riksdag.

• Alla allianspartier avfärdar kategoriskt allt samarbeta över blockgränsen.

Lägg samman dessa besked och den enda möjliga regeringsbildningen om Sverigedemokraterna blir vågmästare blir att alliansen regerar vidare med SD-stöd, oavsett om de rödgröna blir större än alliansen.

Det är som sagt inget påhopp. Det är ett logiskt konstaterande.

Med SD som vågmästare har vi en politisk situation där Stefan Löfven aldrig kan få igenom en budget utan stöd från minst ett alliansparti. Och eftersom samtliga allianspartier har lovat att inte samarbeta med Löfven har han inget annat val än att lämna över makten till Reinfeldt, som har betydligt lättare att få igenom en alliansbudget med stöd från Sverigedemokraterna.

Alltså som det har varit under de senaste fyra åren.

Moderaternas plötsligt förändrade syn på flyktingar är därmed förståelig.

Talet om att det nu är flyktingar och inte skattesänkningar som hotar välfärden kommer självklart att dra fler röster till Sverigedemokraterna. Men det blir ändå en fördel för moderaterna om dessa extra SD-röster samtidigt förhindrar en egen majoritet för de rödgröna.

För att få en rödgrön regering vid en rödgrön seger krävs alltså följande:

Antingen måste de rödgröna få över 50 procent av riksdagens mandat.

Eller så måste något av de mer samvetsfulla partierna inom alliansen i slutänden ändå öppna sig för ett blocköverskridande samarbete.

Bara så kan ett alliansparti uppfylla sitt löfte om att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna.