Skyddsombudsstoppet hävdes, men SD-reklamen kommer ändå inte upp på bussarna i Södertälje. Beslutet gläder Hård Lars Andersson, huvudskyddsombud för Kommunal.

Sverigedemokraternas kampanj kommer inte att synas på bussarna på Södertäljes gator. Riskerna bedömdes vara för stora och reklamen flyttas nu till Stockholms innerstad. Hård Lars Andersson är inte särskilt förvånad över beslutet, men lättad.

– Jag har gjort en riskbedömning med arbetsgivaren och vi har haft en total samsyn på riskerna, och därför har jag inte varit särskilt orolig, men det känns skönt att det är klart, säger han.

Han tillägger att det känns bra att arbetsmiljöarbetet gett resultat.

– Vi har gjort ett bra och korrekt arbete, och det är bra att det lönat sig.

Hård Lars Andersson säger att det känns skönt att slippa den ökade risken för hot och våld som de skulle ha inneburit att köra runt med reklamen.

– Det känns bra. De allra flesta bussförare i Södertälje kommer att känna sig lättade över det här beslutet, säger han.

Kampanjen från Sverigedemokraterna kommer i stället att flytta till Stockholms innerstad. Där rullar redan 42 bussar med SD-reklamen och nu blir det tio till.

– Mig veterligen har fem bussar redan vandaliserats i Stockholm, och nu blir det tio bussar till som kan drabbas av åverkan, säger Stephan Gard, skyddsombud för Kommunal på Keolis vid bussdepån Söderhallen.

Även han lade ett skyddsombudsstopp mot reklamen för att den kunde leda till säkerhetsrisker för både bussförare och passagerare. De första dagarna med kampanjen har det dock gått lugnt till.

– Det har varken varit hot eller våld – än, får man lov att tillägga. Jag hoppas att det fortsätter så även om det blir tio bussar till.

Även om riskerna ökar för bussförarna på hans depå tycker han ändå att det är bra att kampanjen stoppats i Södertälje.

– Det finns en ännu större hotbild i Södertälje, där det till exempel förekommit stenkastning mot bussar tidigare. Sedan är det bara synd att det blev fler bussar hos oss i stället, säger han.

Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna, säger att det var partiet som föreslog lösningen med fler reklambussar i Stockholms innerstad när Nobis stoppade affischeringen i Södertälje.

– Alternativet hade varit att lägga ner och få pengarna tillbaka, men vi vill inte låta fackförbund och andra diktera villkoren för var vi ska få driva kampanj, säger han.

Argumentet att reklamen utgör en säkerhetsfara för bussförare och resenärer ger han inte mycket för.

– Arbetsmiljöverket såg ju ingen fara och vi känner inte till något fall där personer hotats eller kommit till skada på grund av partiets reklam.

Martin Kinnunen tycker att det är demokratiskt problem att partiet tvingas flytta sin kampanj.

– Vi tycker att det är problematiskt att det inte är lika villkor som gäller för de politiska partiernas kampanjer. Det ser vi väldigt allvarligt på, säger han.