Trenden är bruten. Nu ökar sex av LO:s förbund. Hotell och Restaurang är ett av facken som går plus – för första gången på sju år.

– Det är så himla kul att vi äntligen ökar. Vi har gått och hukat i många år. Det är inte rolitgt att tappa medlemmar månad för månad, säger Jarmo Kusmin, agitationsansvarig på Fastighets.

– Det är oerhört skönt att växa som omväxling, tycker Therese Guovelin,  vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket.guovelinSex LO-förbund gick plus under första halvåret i år. Det har inte hänt sedan medlemsraset 2007. De fyra andra är Handels, Transport, Musikerna och Byggnads.

Men hela LO minskar – om än bara med 4 000 medlemmar eller 0,3 procent. Åtta LO-förbund backar. LO har inte ökat sedan 1992.

Vid årsskiftet kom regeringens återställare. Avgiften till a-kassan sänktes till ungefär samma nivå som 2006. Hotell- och restauranganställdas avgifter sänktes med 250 kronor i månaden. Eftersom de fick ta den värsta smällen 2007 med sexdubblad avgift till a-kassan fick de den största sänkningen i år.

Då hade antalet medlemmar nästan halverats på sju år. Fastighets tappade var fjärde medlem under samma tid. De höjda avgifterna slog hårdast mot dessa två och IF Metall.

Vid årsskiftet sänktes avgifterna till IF Metalls a-kassa med 171 kronor i månaden. Då startade förbundet en telefonkampanj. Resultatet blev att knappt 700 gick från enbart medlemskap i a-kassan till fullt medlemskap i fack och a-kassa.

– Det slår igenom direkt när a-kasseavgiften höjs eller sänks, berättar Olle Åkerlund, föreståndare för IF Metalls a-kassa.

Fastighets fick nöja sig med att skriva till dem som enbart är med i a-kassan och berätta att avgiften hade sänkts med 160 kronor. Ett brev betyder inte så mycket, så resultatet blev dåligt. Ökningen beror snarare på att folk från förbundet pratar med alla som är på väg ut. Några tänker om.

Handels ökar mest i LO för tredje året i rad, följt av Hotell- och restaurang, som har den största omsättningen i LO. Var tredje medlem byts ut på ett år. Det krävs tusentals värvningar bara för att sluta på noll.

– 2011 beslöt vi att vi ska jobba med organisering och inte med kortsiktig rekrytering. Vi ska bygga upp klubbar och vara närvarande på arbetsplatserna. Det har burit frukt. Det är den främsta orsaken till att vi ökar. Dessutom var vi tidigt ute och informerade om att a-kassan skulle bli billigare. Och vi börjar de nå dem som inte är fast anställda, nästan hälften av de unga i vår bransch, säger Therese Guovelin.

Industriarbetarna är fortfarande LO:s kärntrupp med högst andel medlemmar i facket, men industrijobben blir färre. Det är den främsta förklaringen till att LO minskar.

Industriförbunden IF Metall, GS, Livs och Pappers tappade drygt 6 000 medlemmar under första halvåret. Det beror framför allt på att jobben blir färre, men också på att organisationsgraden minskar.

Jenny-HLLitet förenklat är de som går i pension med i facket, men inte ungdomarna som ersätter dem. 81 procent av arbetarna mellan 45 och 64 år är med i facket mot 36 procent av ungdomarna mellan 16 och 24 år, enligt en LO-rapport från 2013.

Efter 20 år av röda siffror ökade Kommunal både 2012 och 2013 – men i år har ökningen kommit av sig. Under första halvåret tappade förbundet drygt 200 medlemmar.

– Vi har haft fler pensionsavgångar än vanligt i år. Vi skriver in många nya medlemmar, men inte tillräckligt många för att ersätta dem som går i pension. Det hämtar vi hem i höst. Vi kommer att gå med plus innan året är slut. Det finns inget annat alternativ, förklarar Jenny Hammenstig Lundgren, ansvarig för värvning på Kommunal.

 

Bakgrund: Medlemsraset i LO

LO-Tidningen sammanfattade för fyra år sedan det enorma medlemsraset mellan åren 2000 och 2010 – närmare 25 procent.

LO-Tidningen sammanfattade för fyra år sedan det enorma medlemsraset mellan åren 2000 och 2010 – närmare 25 procent.

• Chockhöjda a-kasseavgifter och följande medlemsras 2007 och 2008 förändrade styrkeförhållandena på arbetsmarknaden. Sedan dess har LO minskat, TCO ligger mer eller mindre still och Saco ökar.

• Tjänstemännen har gått om arbetarna och har störst andel som är med i facket. Arbetsgivarnas organisationer är lika starka som förr. Företagens medlemsavgifter är fortfarande avdragsgilla, till skillnad från löntagarnas.

• Lundaprofessorn Anders Kjellberg konstaterar att dyrare a-kassa gjorde medlemskap i facket till en ekonomisk fråga. Han tar ett exempel från 2010. Då betalade en metallarbetare fyra gånger mer till a-kassan än en civilingenjör.

 

Läs även: Klubbstart på McDonalds i Kungens kurva

LO

medlemsutv-grafik