Tre fjärdedelar av klubbstyrelsen i Kungens kurva. Från vänster Umair Bhatti, skiftledare och platsombud, Abef Ibrahim, kökschef, klubbordförande och skyddsombud samt Ulugbek Djurayer, som jobbar på golvet och är försäkringsinformatör. Foto: Fredrik Sandberg

Tre fjärdedelar av klubbstyrelsen i Kungens kurva. Från vänster Umair Bhatti, skiftledare och platsombud, Abef Ibrahim, kökschef, klubbordförande och skyddsombud samt Ulugbek Djurayer, som jobbar på golvet och är försäkringsinformatör. Foto: Fredrik Sandberg

McDonalds i Storstockholm. Mer än 60 restauranger. Tre har en fackklubb. Den senaste startade den 13 februari i Kungens kurva. Sedan dess har antalet medlemmar ökat från tre till tolv på bara ett halvår.

– Det var en till som frågade om medlemskap i går. Vi kommer att bli fler, säger Abef Ibrahim, klubbordförande, skyddsombud och kökschef.

Tre restauranger kan snart bli nio – i varje fall om den nya klubben klarar sitt mål: att organisera alla sju McDonalds-restaurangerna i Grillspaden AB, med runt 370 anställda. De nyvalda i klubben ska ut och värva fler som vill jobba fackligt.

Först ska de få i gång facklig verksamhet. Nästa steg är att värva medlemmar. Det får de fackligt aktiva på varje arbetsplats sköta om.

– Det går inte på en kvart. Vi måste bygga upp ett förtroende. Folk måste få tänka efter, ställa kritiska frågor och vara förbannade om de tycker att facket är skit. Sedan kan vi omvända dem, säger Elin Eriksson, servitris och klubbordförande på Dramatenrestaurangerna.

Elin Eriksson, 28 och Malin Bastholm, 27, bidrar till att HRF ökar. – Äntligen. Fy fan vad skönt. Halleluja! är Malins svar på frågan hur det känns att tjobba i ett fack som växer. Foto: Fredrik Sandberg

Elin Eriksson, 28 och Malin Bastholm, 27, bidrar till att HRF ökar. – Äntligen. Fy fan vad skönt. Halleluja! är Malins svar på frågan hur det känns att tjobba i ett fack som växer. Foto: Fredrik Sandberg

På knappt ett år har antalet medlemmar på arbetsplatsen ökat från två till 14 eller 15. Orsaken är att klubben har levererat. Fler har fått fasta jobb och allt färre hoppar in på enstaka dagar.

I Kungens kurva jobbar mellan 50 och 60 anställda. Antalet åker upp och ner beroende på säsong. Tio har heltid. De flesta av dem är med i facket, men en och annan med deltid är också med.

Den äldsta McDonaldsklubben finns i Sundbyberg. Där är Bassem Majid fackligt aktiv. Sedan drygt ett år är han arbetar han åt facket två dagar i veckan som organisatör, precis som Elin Eriksson. Hans uppgift är att få i gång klubbar på McDonalds.

– Det är på gång på ytterligare tre restauranger, berättar han.

Organisatörerna börjar med att ta kontakt med arbetsgivaren. De brukar få ett välvilligt bemötande. Undantaget är avtalslösa arbetsplatser. Där är tonen inte lika hjärtlig. I värsta fall hänger smockan i luften.

Malin Bastholm är kock på restaurang Niklas och har jobbat som organisatör. Hon tycker att personalens attityder är hårdare än arbetsgivarnas. Många ser på facket som något som katten har släpat in.

– På de finare krogarna i Stockholm är många lojala mot arbetsgivarna. Vi måste visa dem att vi inte är det stora bråkiga monstret. Det går att förbättra utan att bråka, säger hon.

Hon har jobbat i branschen sedan 2003, men först för ett par år sedan gick hon med i facket. Hon ”lackade ur på småsaker som det kan bli på jobbet”.

Nu är hon stolt medlem i facket.

– Vi kämpar för en bättre bransch. Om vi kan skapa bättre villkor blir branschen mer attraktiv. Det tjänar alla på.

• Läs även: LO reser sig efter raset – om medlemsutvecklingen 2014.

så växer hrf

2011 beslutade kongressen om Agenda 2014, Hotell- och restaurangfackets strategi för att växa.

Fyra ombudsmän jobbar med organisering i Stockholm, Göteborg, Malmö och i Mälardalen. Strategin går ut på att arbeta på lång sikt och att välja ut ett antal arbetsplatser.

Stockholm har nått längst. Sedan drygt ett år jobbar sju organisatörer två dagar i veckan med att få i gång fler klubbar.