Har faktiskt goda erfarenheter av McDonalds. En av ungarna jobbade där på helgerna under gymnasietiden. Måste erkänna att jag naivt nog aldrig kollade om där fanns kollektivavtal, skyddsombud och ordning och reda. Jag tog det för givet.

Men pojken tilläts aldrig jobba över så mycket som en minut efter klockan 22 och cheferna skyddade den unga personalen stenhårt mot dumma kunder – sådana kan det vara gott om på hamburgerbarer i Stockholms city.

Mot den bakgrunden blev jag faktiskt förvånad när jag läste Mats Pejers reportage från McDonalds i veckans Arbetet.

På över 60 restauranger finns endast tre klubbar.

Men nu jobbar Hotell och Restaurang för att öka både antalet klubbar och antalet medlemmar.

Hotell och Restaurang är ett av sju LO-förbund som gått med plus i medlemstalen det senaste året. Därmed är en sjuårig utförsbacke bruten för det förbundet.

Handels ökar mest.

Nya ordföranden Susanna Gideonsson förklarar det bland annat med att Handels inte drog ned under de tuffa krisåren utan i stället lade om arbetsmetoder, satsade på tillgänglighet och kontakter. Det har lönat sig.

Jag träffade Susanna Gideonsson i förra veckan – en stark Lyckseletjej med dialekten i behåll. (De kommer gärna norrifrån, Handels ordförande.) Nej, hon har inte jobbat i någon klassisk handelsbransch. Men arbetat längre än de flesta. Gideonsson är en av få i vår ålder i det här landet som haft en arbetsbok, det vill säga en bok där rektorn fick intyga att hon skött sin skolgång, eftersom hon jobbade som tidningsbud vid 13 års ålder. Sådan erfarenhet räcker långt.

Vi skriver mycket om servicenäringarna den här veckan. Mårten Martos Nilsson tar pulsen på Feministiskt Initiativs förslag om speciella fonder som ska stärka kvinnolönerna. Annars brukar traditionen vara att svenska partier överlåter lönebildningen till arbetsmarknadens parter. Men Gudrun Schyman har ju länge flaggat för att kvinnorna är trötta på att vänta. Parterna bedyrar ständigt sin goda vilja och omsorg om kvinnors löner. Men ­löneutjämningen lyser likväl med sin frånvaro.

LO-folk jublar inte direkt över fondidén. Bland annat skulle den innebära att arbets­givare som skött sig och lyft kvinnornas ­löner får betala till företag som har låtit ­kvinnorna halka efter. Det verkar ju minst sagt orättvist.