Martin Klepke webbledartopp

Vad var det egentligen som hände igår?

Såg vi verkligen statsminister Fredrik Reinfeldt efter år av avståndstagande mot svensk rasism och främlingsfientlighet plötsligt byta fot och några veckor före valet meddela svenska folket att nu är sötebrödsdagarna slut och vi går mot bistra tider som kommer att nagga välfärden för alla svenskar?

Och allt är invandrarnas fel.

Den förste att jubla var naturligtvis Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Föga förvånande.

Sällan har väl en partiledare från ett av de sju demokratiska partierna i riksdagen så tydligt backat upp det åttonde partiets rasistiska huvudlinje.

Allt är invandrarnas fel.

Borta är de fakta som visar att den tillfälliga kostnadsökning det innebär att ta emot dessa människor från krigets Syrien och Irak bara motsvarar 8,5 procent av vad den moderatledda regeringen har urholkat välfärden med genom permanenta och inte tillfälliga skattesänkningar.

Reinfeldt vrider därmed debatten och försöker nu ställa välfärd mot invandring i stället för det kostnadsmässigt mer relevanta välfärd mot skattesänkningar.

Det finns bara ett skäl till att Sveriges statsminister så här nära valet plötsligt hoppar på Sverigedemokraternas rasisttåg.

Det är att hålla dörren öppen för ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna efter valet. Om motsträviga borgerliga småpartier åker ur riksdagen och Sverigedemokraterna blir vågmästare är det ett fullt möjligt scenario.

Så snabbt försvann alltså den humanistiska linjen in i en fortsatt nedmontering av svensk välfärd genom skattesänkningar och försämrad arbetsmarknad.

Och om någon klagar kan Fredrik Reinfeldt och Jimmie Åkesson alltid skylla på invandringen.