Drygt tre veckor före valet går siffrorna om arbetslösheten isär. Det går att säga både att arbetslösheten minskar och att arbetslösheten ligger still. Svaret beror på vilken statistik man väljer.

Sveriges officiella statistik kommer från Statistiska centralbyrån, SCB. Siffrorna visar att arbetslösheten ligger still. Däremot visar Arbetsförmedlingens siffror att arbetslösheten minskar.

Det är fritt fram att välja den siffra som passar bäst.

– Det finns ett visst utrymme, särskilt i en valrörelse, att beskriva verkligheten på olika sätt. Arbetslöshetsstatistiken är ett klassiskt område. Politikerna vill gärna se siffror som är positiva för dem själva och negativa för motståndaren, sa Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap i Göteborg, till Arbetet i maj.

Då hade siffrorna gått isär i ett halvår. Det började i oktober förra året. Och skillnaden består fortfarande.

Däremot skiljer sig inte siffrorna om antalet arbetslösa åt särskilt mycket. 364 000 var arbetslösa i juli, enligt Arbetsförmedlingen. 380 000 var arbetslösa, enligt SCB. Skillnaden ligger inom SCB:s felmarginal.

Så långt är allt frid och fröjd. SCB:s siffror ska vara högre. Alla arbetslösa är inte inskrivna på Arbetsförmedlingen – och det är dem som Arbetsförmedlingen räknar. SCB ringer runt till 29 500 personer varje månad och frågar.

SCB:s nya siffror kom tidigare i dag. De visar att antalet sysselsatta fortsätter att öka. Det rör sig om en rejäl uppgång med 77 000 fler i jobb mellan juli 2013 och juli 2014. Det skiljer bara 18 000 till rekordnivån fem miljoner sysselsatta.

Att arbetslösheten ändå inte minskar beror på att arbetskraften ökar i ungefär samma takt. Fler söker jobb och klass som arbetslösa.

Antalet anställda ökade till 4,5 miljoner i juli, plus 92 000 på ett år. Av dessa var
56 000 tillfälligt anställda. Sommarjobben var med andra ord fler i år än förra året.

Antalet sysselsatta är alltid högst på sommaren. Det beror på semestrar och sommarjobb. Det innebär att lär dröja åtminstone till nästa sommar innan drömgränsen fem miljoner sysselsatta passeras.

Tre dagar före valet, den 11 september, kommer nya siffror om arbetslösheten. Då redovisar både SCB och Arbetsförmedlingen siffrorna för augusti.