Spänningen i valet handlar om de rödgröna ska få egen majoritet eller om Sverigedemokraterna ska bli vågmästare. I ett sådant opinionsläge är det viktigt att partierna ger besked om vilka de kan tänkas samarbeta med.

mikaelgilljamDet säger Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Den senaste undersökningen från Ipsos visar att de rödgröna ökat från 49,8 till 50,4 procent och andelen osäkra har ökat. Enligt Ipsos ligger alla partiers förändringar sedan förra mätningen inom felmarginalen.

– För en rödgrön minoritetsregering blir det jobbigt att regera. Frågan är om Sverigedemokraterna ens släpper fram en socialdemokratisk talman, och hur kommer en sådan regering att kunna samarbeta med de borgerliga för att skapa majoriteter? säger Mikael Gilljam.

Han tycker att partierna nu borde tala om vilka de kan tänka sig att samarbeta med så att så få väljare som möjligt känner sig lurade efter valet. För tänk om det bildas en regering som består av S, C och FP. Som det ser ut i dag är det ingen väljare som ger sitt stöd till en sådan regering. Eller om en person som röstar på Sverigedemokraterna med Socialdemokraterna som andrahandsval får se Sverigedemokraterna backa upp de borgerliga partierna.

David Ahlin är opinionschef på Ipsos. Han tror att det kan bli rörelser i opinionen de närmaste veckorna för att så många är osäkra, och att det kan gagna det borgerliga. Det tror Mikael Gilljam inte alls på. Först av allt säger han att mätningen av de osäkra ofta inte är så tillförlitlig. Dessutom säger han att det inte finns något som säger att de osäkra skulle vara skevt fördelade mellan blocken.

Ipsos-undersökningen visar att Feministiskt Initiativ ligger strax under fyraprocentsspärren. Mikael Gilljam trodde efter EU-valet att FI skulle komma in i riksdagen, men nu är han inte så säker på det. Han tror att risken finns att FI förstör de rödgrönas möjlighet att bilda en majoritetsregering.

Läget enligt Ipsos

Ipsos undersökning gjordes 7–18 augusti och den visar:

Alliansen 35,6  (–)

De rödgröna 50,4 (+0,6)

M 20,8 (+0,3)

FP 6,5 (+0,2)

C 4,0 (-1,6)

KD 4,3 (+1,0)

S 31,8 (+0,7)

V 7,0 (-0,4)

MP 11,6 (+0,3)

SD 9,4 (-0,2)

FI 3,4 (-0,3)

Osäkra 17,2 (+2,8)

 

Inom parentes anges förändring sedan mätningen i juni