Bara fem procent av dem som jobbar heltid får full ersättning från a-kassan om de blir arbetslösa i dag. Det visar nya siffror från TCO.

I helgen samlas allianspartierna på Harpsund för att prata ihop sig om ett valmanifest. Av de fyra regeringspartierna är det numera bara Moderaterna som säger nej till höjd a-kassa.

Det skulle vara en sensation om de andra partierna skulle lyckas få in höjd a-kassa i valmanifestet.

– Taket i a-kassan måste höjas så fort som möjligt. Det behövs ett första steg redan i höstbudgeten. Våra siffror visar att arbetslösa inte klarar vardagen, om de inte har anhöriga som kan hjälpa till. Det har aldrig varit meningen att de som förlorar sitt jobb också ska förlora försörjningsförmågan, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Moderaterna brukar hänvisa till att de flesta fackförbund numera har tecknat inkomstförsäkringar för sina medlemmar. Det är en sanning med modifikation. LO-förbund i utsatta branscher, som IF Metall, har inte råd att försäkra sina medlemmar.

A-kassan har inte höjts sedan 2001. Den högsta ersättningen är fortfarande 14 960 kronor i månaden. Under samma period har priserna ökat med knappt 20 procent och reallönerna med 25-procent.

Nu har TCO tagit fram nya siffror som visar konsekvenserna för olika hushåll. De visar att ensamstående utan barn går back med 715 kronor när de nödvändiga utgifterna är betalda, enligt Konsumentverkets norm. Om a-kassan hade höjts i takt med lönerna skulle en arbetslös ensamstående utan barn ha 3 700 kronor mer i månaden att röra sig med. Räkneexemplet grundas på en lön på 27 100 kronor i månaden.

En ensamstående kvinna med två barn har förlorat 2 400 kronor i månaden sedan 2001 och går back med 829 kronor när det nödvändiga är betalt. Exemplet bygger på att kvinnan tjänar 31 100 kronor i månaden.

En tvåbarnsfamilj förlorar 7 240 kronor i månaden och klarar inte heller av att betala det nödvändigaste. Det fattas 280 kronor i månaden. Exemplet bygger på att parets gemensamma inkomst är drygt 71 000 kronor i månaden.