Nordkoreas ledare Kim Jong-uns fru Ri Sol-ju har luckrat upp de tidigare hårda utseende- och klädkoderna i landet. – Folk kan själva räkna ut att om hon kommer att klä sig så sagolikt så kommer inte heller någon annan straffas för det. Partitjänstemän var de första att följa Ri Sol-jus stil, och nu har det sipprat ner till de flesta invånare, säger en hemlig källa till tidningen Daily NK. Foto: AP/Korea News Service

Nordkoreas ledare Kim Jong-uns fru Ri Sol-ju har luckrat upp de tidigare hårda utseendekoderna i landet. – Folk kan själva räkna ut att om hon klär sig så sagolikt så kommer inte heller någon annan att straffas för det. Partitjänstemän var först att följa Ri Sol-jus stil, och nu har det sipprat ner till de flesta invånare, säger en hemlig källa till tidningen Daily NK. Foto: AP/Korea News Service

 

Trots att det fortfarande är olagligt gör allt fler nordkoreanska kvinnor kosmetiska ingrepp, som att lyfta ögonlocken. Den som inte har råd gör det själv hemma. Allt i jakten på de attraktiva jobben utomlands, där det vanligaste yrket är sömmerska i Kina.

Efterfrågan på kosmetiska kirurgiska ingrepp har under sommaren ökat i Nordkorea. Att det går upp på sommaren beror på att det tar tid att läka, och att skolor och universitet inte tillåter den frånvaron under resten av året. För målgruppen är unga kvinnor.

– Nästan en av fem elever på universitetet kommer att ha opererat sig någon gång, säger en anonym källa till nättidningen Daily NK som drivs av avhoppade nordkoreaner som bevakar sitt forna hemland från Sydkorea.

Orsaken till att ögonlockslyft och kosmetiska tatueringar som permanent läppenna ökar är att chansen att få jobb utomlands därmed anses stiga. Vilket många strävar efter. Det absolut vanligaste jobbet är sömmerska i Kina. Förra året beviljades 17 procent fler arbetsvisum för nordkoreaner i Kina jämfört med året innan. I antal handlade det om 93 000 tillstånd. Även Ryssland lockar. Och för att få dessa jobb krävs felfri bakgrund och en välvillig inställning till staten.

– Föreställningen att ”skönhet kommer med framgång” gäller även här och kvinnor förstår det bättre än någon annan, säger den kvinnliga källan till Daily NK. Människor som vill genomföra den här typen av kirurgi gör det för att de tror att de kan få en bättre framtid.

All form av plastikkirurgi är dock olaglig i Nordkorea. Men enligt källan har synen på sådant som mode och smink, som tidigare ansetts ”antisocialistiskt” luckrats upp sedan Kim Jong-un tog över makten. Ingreppen utförs, enligt henne, på statliga sjukhus. Men de är dyra. Därför tar många kvinnor saken i egna händer, vilket också leder till ökade infektioner.

– Tanken på att det finns någon slags idealkvinna med kortklippt hår, inget smink och kjol ner till ankeln är ett minne blott. Att spendera pengar på självförsköning är ett snabbt växande koncept, säger hon.