uncovered_malvina_reynolds

Sitt nya album har Jan Hammarlund helt ägnat åt den amerikanska protestsångpoeten Malvina Reynolds (1900-1978). I Sverige är hon nog mest ihågkommen för sången Little Boxes, som hon skrev om den samhällsanpassade medelklassen. Detta trots att Hammarlund ända sen 70-talet gjort sitt bästa för att introducera henne. Han ordnade konserter med henne och har också tidigare sjungit in några av hennes sånger på skiva. Men då hade han översatt dem, bl a Begrav mig i min overall, till svenska. Albumet ”Uncovered” innehåller sånger som aldrig funnits på skiva, inte ens med Malvina Reynolds själv. Jan Hammarlund framför dem med engelska originaltexter, använder lagom mycket av sitt vibrato och lyfter fram skönheten i melodierna. Vackert och politiskt som en manlig Joan Baez. Resultat: ett fördjupat porträtt av en kvinnlig sångpoet, som var poetisk i det politiska och diktade sånger där det dagliga och mänskliga blev en del av hennes politiska aktiviteter (både med rösten och handgripligt).

Bengt Eriksson

Uncovered

Artist: Jan Hammarlund / Malvina Reynolds

Skivmärke: Skördemåne

Jan Hammarlunds album ”Uncovered” med tolkningar av Malvina Reynolds sånger finns på Spotify. Missa inte heller de tre bonusspåren, där Malvina Reynolds själv spelar gitarr och sjunger.

Jan Hammarlunds tolkning av Bury Me In My Overall / Begrav mig i min overall kan höras på hans samlingsalbum ”Alby-Bilbao”, som också finns på Spotify.

Malvina Reynolds egna inspelningar med några av sina mest kända sånger – som Little BoxesIt Isn´t Nice och What Have They Done To The Rain samt just Bury Me In My Overall – finns på albumet ”Ear To The Ground”. Hör även detta på Spotify.

På YouTube kan man se och höra Malvina Reynolds framföra flera egna sånger från amerikanska TV-programmet ”Rainbow Quest” med Pete Seeger som programledare. Här ackompanjerar hon sig själv på gitarr i sin egen sång Turn Around.

Och här kan man se och höra – också på YouTube – ännu ett och mycket roligt klipp från samma TV-program där Pete Seeger, mandolin, Malvina Reynolds, gitarr, och Cowboy Jack Elliot, också gitarr, tillsammans spelar Woody´s Rag (en instrumentallåt av Woody Guthrie).

I poeten Athena Farrokhzads omtalade radioprogram Sommar i P1 framförde duon Ylva & Maja Karlsson sin egen personliga, stilla och mjuka tolkning av Malvina Reynolds politiska demonstrationssång It Isn´t Nice. Hör deras version i repris på YouTube.

”Malvina Reynolds: Song Lyrics and Poems” är en amerikansk nätsida om Malvina Reynolds. Här finns en biografi, hennes sångtexter och dikter m m. Och se Pete Seegers berättelse om sitt första möte med Malvina Reynolds. Hon, då 46 eller 47 år, frågade honom, 28, hur hon skulle kunna göra som han – sjunga för fackföreningar och hjälpa till att påverka. Oj, tänkte Pete, lite sen start. Men strax började Malvina skriva låt efter låt efter låt, hur många som helst.

Jan Hammarlunds förra album ”Löst folk” – där han sjunger gamla svenska sånger – blev också ”Veckans CD” i Arbetet. Länk till texten som jag skrev då.